Airco cover

Een airco cover is een trend die we steeds vaker zien. Klanten vinden de witte buitenunit vaak een doorn in hun oog. Met een mooie cover over je airco kun je deze eenvoudig verbergen.

 

Wat is een airco cover

Met een cover over je airco verberg je eenvoudig die opvallende witte buitenunit.

Een airco cover is een kast die je eenvoudig over je buitenunit heen kunt zetten. Met een goede cover is de witte buitenunit niet meer zichtbaar en wordt het geluid een beetje gedempt. Daarnaast is je buitenunit beschermd en kan de unit nog steeds optimaal presteren.

Steeds vaker horen we van klanten dat ze de buitenunit niet mooi vinden. Ook zien we steeds vaker dat buren klagen als er een opvallende buitenunit geplaatst wordt op een dak. Dit komt omdat airco buitenunits allemaal wit zijn waardoor ze erg opvallen. Met een cover zorg je er voor dat die witte buitenunit verborgen wordt en niet meer op valt.

Een cover kun je gebruiken voor elke buitenunit. Toch zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten bij de aanschaf. Hieronder leggen we uit waar je op moet letten zodat je zelf een kast kunt kiezen die precies past bij jouw airco.

 

  1. Locatie van de buitenunit
  2. Materiaal van de cover
  3. Afmetingen van de kast
  4. Voldoende opening voor luchtstroom
  5. Geluid demping
  6. Bescherming

Airco cover

Bekijk en vergelijk welke airco cover het beste past bij jou.

 

Locatie van de buitenunit

Staat je airco op de grond, op het dak of tegen de gevel? Voor elke locatie zijn er aparte onderdelen.

airco omkasting op plat dak

Op een plat dak

Staat je buitenunit op een plat dak? Dan kun je een cover kiezen die aan de achterkant open is. Maar als de achterkant zichtbaar is dan raden we aan om voor een back cover te kiezen. Hiermee wordt de airco rondom bedekt.

airco kast tegen de gevel

Aan de gevel

Als je buitenunit aan de gevel hangt dan heb je een cover nodig die aan de achterkant open is. Deze kant zit namelijk tegen de gevel. Daarnaast kun je een bodemplaat bestellen zodat de onderkant ook mooi weggewerkt is.

 

airco omkasting op de grond

Op de grond

Staat je buitenunit op de grond, dan heb je 2 opties. Je kunt de achterkant open laten als de unit tegen een muut of schutting staat. Of je kunt een back cover bestellen om zo de achterkant mooi weg te werken.

Materiaal van de cover.

Er zijn verschillende materialen waar je uit kunt kiezen.

Op de markt is er keuze uit een cover van verschillende materialen. De meest voorkomende zijn hout, metaal en WPC.
WPC of composiet is een mix van hout en plastic. Het voordeel hiervan ten opzichte van hout is dat je dit niet hoeft te schilderen. De meeste metalen kasten zijn van aluminium zodat ze niet roesten en licht van gewicht zijn.

Afmetingen van de cover.

Bij de keuze voor de juiste maat moet je goed de afmetingen vergelijken.

Bij het kiezen van de juiste kast voor over je airco moet je goed naar de maten kijken. De meeste kasten zijn in 3 maten beschikbaar. Om te kijken welke voor jouw buitenunit geschikt is moet je je buitenunit opmeten of online de afmetingen opzoeken. Voor de juiste cover moet je goed kijken naar de binnenmaten. De meeste leveranciers vermelden deze netjes op de website.

Voldoende opening voor luchtstroom

Een cover van een buitenunit moet voldoende opening hebben voor de werking van de airco.

Een buitenunit heeft voldoende lucht nodig om goed te kunnen werken. Een goede airco kast heeft daarom voldoende opening voor een optimale luchtstroom. Een buitenunit blaast warme lucht uit en zuigt lucht aan. Om de werking van je airco optimaal te houden is het daarom belangrijk dat de airco kast deze luchtstroom niet beperkt. De meeste kasten hebben daarom ook lamellen met voldoende open stukken er tussen.

Doordat deze lamellen schuin staan zie je de openingen minder maar zijn er wel voldoende openingen voor de luchtstroom.

Geluid demping

Doordat je met een kast een constuctie over de buitenunit zet wordt het geluid een beetje gedempt.

Uit onderzoek komt naar voren dat de meeste buitenunits ongeveer 50dB aan geluid maken. Dit is wanneer de airco op maximaal vermogen werkt. De kleinere airco’s maken wat minder geluid en de grotere wat meer. 50dB geluid is vergelijkbaar met een koelkast die aan slaat.

Als je een cover over de buitenunit zet dan wordt dit geluid nog extra gedempt. De geluidgolven worden namelijk doorbroken door de airco kast. Sommige fabrikanten beweren dat je een enorm verschil in geluid hebt, maar dit hebben wij zelf nog niet kunnen ondervinden.

Ons advies is dus dat je voor geluiddemping alleen niet moet kiezen voor een kast over je airco. Het enige wat je hiertegen kunt doen is de airco lager zetten of helemaal uit. Dit zien we klanten soms doen die hun buitenunit op het terras hebben staan en er naast zitten.

airco kast rood tegen rode baksteen

Bescherming

Met een cover zorg je er voor dat kinderen en huisdieren niet bij de bewegende delen kunnen komen.

Een cover beschermt je buitenunit tegens weersinvloeden. Bij een goede airco kast loopt het regenwater er af en komt er zo veel minder vocht op je binnenunit. Ook de zon heeft minder vrij spel.
Bij buitenunits die op de grond staan is een cover een groot voordeel voor de bescherming van kinderen en huisdieren. De buitenunit heeft binnenin bewegende delen waaronder een grote ventilator. Door een kast er overheen te zetten kunnen kinderen niet hun vingers er in stoppen.

Je winkelwagen is leeg