Airco in huis laten plaatsen

Laat je een airco in huis plaatsen, dan zal een van eerste vragen zijn: “waar wilt u hem hebben?”. Dit lijkt een eenvoudige vraag maar in de praktijk is dit vaak erg lastig. Veel mensen zijn namelijk niet op de hoogte van alle voorwaarden waar rekening mee moet worden gehouden bij het plaatsen. Dit zorgt ervoor dat het eerste gesprek met een installateur vaak wat verwarrend kan zijn omdat het volgens de installateur toch allemaal anders moet dan je vooraf zelf bedacht had. Om deze reden hebben we in dit artikel de grootste zaken waar rekening mee moet worden gehouden bij een airco in huis plaatsen uitgewerkt. Als je deze regels volgt kun je zelf de verschillende opties uitdenken en zo de juiste locatie bepalen voor jouw situatie.

 

Waar wil je de airco in huis laten plaatsen?

Bij een airco in huis laten plaatsen is de eerste vraag waar je de airco wilt hebben. Veel mensen kiezen voor een airco op de slaapkamer zodat ze in de zomermaanden beter kunnen slapen. Tegenwoordig zien we ook steeds vaker dat mensen er één in de woonkamer willen of in meerdere ruimtes.

Airco op slaapkamer
De eerste airco die veel mensen in Nederland kopen komt in de slaapkamer. Veel mensen ervaren in de warme zomer dat ze niet lekker kunnen slapen en kiezen dan voor een airco.

Airco op zolder plaatsen
De zolder is in veel huizen de ruimte die zomers het warmst wordt. Het dak vangt de meeste zon en de warmte binnen gaat omhoog waardoor het daar goed heet kan worden. Om toch lekker te kunnen slapen of om te werken overdag, als je de zolder als werkkamer gebruikt, zien we dat steeds meer mensen kiezen voor een airco.

In de woonkamer
Steeds vaker kiezen mensen ook voor een airco in de woonkamer. Vaak is dit een tweede unit die wordt aangeschaft. Dit komt nu nog vooral veel voor bij woonkamers die op het zuiden liggen of een uitbouw hebben met een plat dak. Door de zon die er de hele dag op schijnt wordt de woonkamer erg warm in de zomer waardoor een airco een goede oplossing is.

Airco in de babykamer
Bij een airco in een babykamer moet je op een aantal zaken letten. Vooral bij hele jonge baby’s moet de kamer niet te koel zijn en vooral moet de airco niet op het bedje en de commode blazen. Wij adviseren om de airco uit te zetten als de baby gaat slapen en wanneer de baby wakker is de ruimte te koelen. Dit is niet optimaal voor het rendement maar wel het meest veilig. Een groot voordeel van een airco in de babykamer is dat deze ook kan verwarmen. Bij het aankleden na een badje of op een koude winterdag kun je 15 minuten van te voren de ruimte even lekker warm maken met de airco zodat je baby het wat aangenamer heeft.

 

Hoe groot is de binnenunit?

Een binnenunit van een wandmodel is ongeveer 90cm breed, 30cm hoog en 23cm diep. Om te bepalen of de binnenunit past op de plek die je voor ogen hebt kun je deze afmetingen hanteren. De exacte afmetingen verschillen per type en leverancier iets dus als je de exacte afmetingen wilt weten van de unit die jij voor ogen hebt moet je dat eerst weten.

Hou met de afmetingen rekening dat de binnenunit voldoende ruimte nodig heeft. Je hebt links, rechte en boven de unit minimaal 15cm ruimte nodig. Onder de unit moet ook voldoende ruimte zijn om de koude lucht goed uit te kunnen blazen de ruimte in.

 

Welk vermogen airco heb ik nodig?

Afhankelijk van de ruimte waar je de airco wilt hebben kun je bepalen welk vermogen je nodig hebt. Er zijn een paar standaarden die je kunt gebruiken om zelf in te schatten welk vermogen je nodig hebt:

2,0kW ruimte tot 60m3
2,5kW ruimte tot 75m3
3,5kW ruimte tot 110m3

Deze hoeveelheden zijn richtlijnen want er spelen meerdere factoren mee. Je kunt je voorstellen dat een ruimte op het zuiden, met veel zon en met veel ramen en slechte isolatie meer vermogen nodig heeft of de ruimte te koelen dan dezelfde ruimte op het noorden. Om deze reden adviseren we om altijd eerst een installateur langs te laten komen zodat hij de ruimte kan bekijken en een goede inschatting kan maken van het vermogen dat je nodig hebt.

Tip:
Een airco met een iets groter vermogen is vaak maar een klein beetje duurder in aanschaf en gebruik dan een kleinere.

 

Waar moet je op letten bij de locatie?

Bij de installatie van een split unit airco moet je rekening houden met 4 punten.

Centrale plek in de ruimte.
Een airco werkt door vanaf de bovenkant warme lucht in de ruimte aan te zuigen en aan de onderkant koude lucht weer uit te blazen. Dit zuigen en blazen zorgt voor een continue luchtstroom waardoor de ruimte steeds koeler wordt tot de gewenste temperatuur bereikt is.

Airco in huis plaatsen op centrale plek voor ideale luchtstroom

Vanwege de luchtstroom die ontstaat is de locatie van de unit belangrijk. Op de juiste plek kan de airco een zo goed mogelijke luchtstroom maken waardoor hij het meest efficiënt werkt. De beste plek voor de binnenunit is daarom op een centrale plek in de ruimte die je wilt koelen. Ook kun je hem het beste op het hoogste punt in de ruimte hangen. Warmte gaat altijd naar het hoogste punt en koude lucht naar het laagste punt. Op deze plek werkt de airco dus het beste. Let hierbij op dat de unit minimaal 15cm onder het plafond hangt. Anders kan hij minder goed de warme lucht aanzuigen.

In veel gevallen is het lastig om de airco op een centrale plek in de ruimte te hangen. Dit is geen groot probleem omdat hij de ruimte echt wel gekoeld krijgt alleen is hij dan iets minder efficiënt.

Afstand tussen de binnenunit en buitenunit.
Bij een airco met een gesplit systeem is het goed om te beseffen dat je 2 units hebt. De binnenunit wordt ergens aan de muur geplaatst in de ruimte die je gekoeld wilt hebben en de buitenunit staat buiten ergens op het dak of aan de gevel. Deze twee unit zijn verbonden met elkaar met behulp van leidingen. We zien in de praktijk nog wel eens dat mensen een binnenunit ergens voor in het huis willen en gedacht hadden dat de buitenunit dan mooi aan de achterkant op de schuur kan. Dit betekent dat je dan allemaal leidingen door je huis hebt lopen. Het beste en mooiste is om de leidingen zo kort mogelijk te houden.

Een airco heeft elektriciteit nodig.
Daarnaast heeft een airco stroom nodig om te kunnen werken. Dit betekent dat het fijn is als er ergens in de buurt van een unit stroom is zodat de installateur daar vandaan een kabel naar de unit kan trekken. Je kunt een airco direct op het stroom aansluiten, maar als er een stopcontact in de buurt is kan dit ook met een stekker. De installateur kan eenvoudig een stekker aan de binnenunit vastmaken zodat die in het stopcontact kan.

Een binnenunit moet condens kunnen afvoeren.
Door het koelen van de lucht ontstaat altijd condens in de binnenunit. Dit condens moet worden afgevoerd naar buiten via een klein slangetje. Omdat water naar beneden stroomt wil je het liefst dat dit afvoerslangetje naar beneden loopt voordat deze ergens naar buiten kan. Dit kan niet in elke situatie en dan heb je een pompje nodig. Dit werkt prima alleen kost dit wat extra en geeft de pomp altijd wat geluid op het moment dat hij aanslaat.

 

Hoe kies je een goede installateur?

Bij de keuze voor een goede installateur is het altijd lastig om te bepalen waar je op moet letten. Het belangrijkste is dat de installateur gecertificeerd is om met F-gassen te werken. In airco’s zit koudemiddel en er zijn daarom regels aan de installatie verbonden. Je kunt via het Kenniscentrum InfoMil kijken of een installateur staat ingeschreven bij de overheid in het F-gassenregister.

Daarnaast kunnen bedrijven ook nog aangesloten zijn bij de brancheorganisatie NVKL. In de markt zien we dat veel kleinere ondernemen hier niet aangesloten zijn omdat dit € 2.200,- per jaar kost.

Vraag altijd meerdere offertes aan zodat je kunt vergelijken. Om de juiste keuze te maken tussen deze installateurs probeert AirconditioningVergelijken.nl je altijd genoeg informatie te geven over waar je op moet letten. Zo weet je wat belangrijk is voor jou en welke prijzen je kunt verwachten. Met alle info op de website kun je goed vergelijken tussen de verschillende installateurs.

Tip:
Bekijk ook de google reviews van andere klanten. Dit zijn eerlijke reacties van mensen.

Je winkelwagen is leeg