Airco op schuin dak

Een airco op een schuin dak zien we niet vaak. Dat komt omdat we dit de minst mooie oplossing vinden. Bij een airco op een schuin dak is de buitenunit erg zichtbaar en ook lastig te bereiken voor onderhoud. Toch zijn er bepaalde situaties waarbij het echt niet anders kan. Daarom geven we in dit artikel uitleg over alle voordelen, nadelen en tips over waar je op moet letten.

 

Locatie bepalen van buitenunit

Voor het bepalen van de locatie van de buitenunit heb je de keuze uit het dakkapel of plat dak, aan de gevel, op een schuin dak of op de grond. In dit artikel gaan we verder in op de voor en nadelen van een airco op een schuin dak.

De plek van de buitenunit kan soms lastig te bepalen zijn. Er spelen namelijk een paar keuzes mee die je goed moet afwegen. Als je dit voor ogen houdt kun je de beste plek voor jou bepalen.

Korte afstand tussen binnenunit en buitenunit
Het belangrijkste is dat je de afstand tussen de binnenunit en buitenunit het liefst zo kort mogelijk houdt. Elke meter extra kost meer leidingen maar vraagt ook meer van de unit om goed te functioneren. Daarnaast moeten al die extra meters leiding ook weer weggewerkt worden en meestal is dit in het zicht.

De bereikbaarheid van de buitenunit
Voor onderhoud moet je buitenunit goed bereikbaar zijn. Als een installateur moeilijk er bij komt zal hij misschien een stijger moeten huren om veilig te kunnen werken wat weer extra kosten met zich mee brengt.

Uit het zicht
We zien in toenemende mate dat mensen het belangrijk vinden om zo min mogelijk van de buitenunit of leidingen zichtbaar te hebben. Bij sommige gemeenten mag je ook niet zonder een vergunning een buitenunit aan de voorgevel plaatsen omdat ze dit niet in het straatbeeld vinden passen.

Het nadeel van een airco op een schuin dak is dat deze vak slecht bereikbaar is en erg zichtbaar.

 

Bevestigen van airco op schuin dak

Het bevestigen van een airco op een schuin dak is net even anders. De buitenunit moet rechtop staan en hij moet stevig vast staan. Omdat het dak schuin loopt moet er een beugel gebruikt worden die ervoor zorgt dat de buitenunit rechtop blijft staan. Daarnaast moet de buitenunit stevig vast worden gemaakt. Een buitenunit weegt ongeveer 40 kilo en kan op een schuin dak veel wind vangen. Om het geheel stevig vast te maken moet de beugel dus aan de dakconstructie bevestigd worden.

 

Advies van de experts

Ons advies is om eerst naar andere mogelijkheden te kijken voor de locatie van de buitenunit. Overleg ook met meerdere installateurs om te kijken of een ander niet een betere oplossing heeft. Pas als het echt niet anders kan is een buitenunit op een schuin dak een goede oplossing.

Je winkelwagen is leeg