Hoeveel kost een airco in huis?

De gemiddelde kosten voor een airco in huis is rond de €1600,-. Dit is een split unit airco van 2,5kW. Deze kosten worden door verschillende onderdelen bepaald. Lees hier exact waar de kosten uit zijn opgebouwd en waar je op moet letten. Dit kan je tot wel €1.000,- besparen.

 

Wat bepaalt de kosten van een airco in huis?

Er zijn verschillende zaken die de totale kosten van de airco bepalen. Dit zorgt er voor dat de daadwerkelijke prijs die je betaalt wel tot €1.000,- kan verschillen. We hebben al deze verschillende onderdelen onderzocht en vergeleken met elkaar. Zo kunnen we een eerlijk beeld geven over wat je kunt verwachten en waar je op moet letten.

Met de volgende zaken moet je rekening houden:

 • De aanschafprijs van de airco unit.
  Het vermogen dat je nodig hebt bepaalt vooral de prijs.
 • De prijs voor extra materiaal.
  Denk hierbij aan leidingen, muurbeugel, trillingsdempers, etc
 • De installatie en in gebruik name.
  Hier zien we een groot verschil in prijs dus hier kun je goed op besparen.
 • Het verbruik.
  Het jaarlijkse verbruik van je airco is ook een onderdeel om rekening mee te houden.
 • Kosten voor onderhoud.
  De kosten van onderhoud verschillen ook erg tussen installateurs.

 

Wat zijn de aanschafkosten van een airco?

Bij het kopen van een airco unit is het vermogen dat je nodig hebt de eerste factor om rekening mee te houden. Als regel kun je zeggen dat hoe groter de ruimte hoe meer vermogen je nodig hebt. Maar ook zaken als isolatie, aantal ramen en de ligging van de ruimte zijn van invloed op de keuze voor het juiste vermogen.

We hebben onderzoek gedaan naar de berekeningen en adviezen van verschillende installateurs en daar een gemiddeld berekeningsmodel op gebaseerd. Hieruit komt naar voren dat het advies bij een ruimte tot 60m3 is 2,0kW, bij een ruimte tot 75m3 is dat 2,5kW en bij een ruimte tot 110m3 is dat 3,5kW. Deze 3 zijn een beetje de standaard die we in 95|% van de gevallen geplaatst zien. Er zijn natuurlijk ook grotere units dan 3,5kW, deze kan namelijk oplopen tot 7kW.

Tip:
Als je tegen de grens aantikt kun je altijd beter een iets grotere unit nemen. Dit kost vaak maar €100,- meer.

 

Wat is de prijs voor extra materiaal?

Bij het installeren van een airco komt meer kijken dan de unit zelf. De binnenunit en buitenunit moeten aan elkaar gekoppeld worden met koelleidingen. Daarnaast heeft de unit ook stroom nodig wat aangelegd moet worden. De units moeten opgehangen worden of op een dak geplaatst en in sommige gevallen is er ook extra materiaal nodig om het condenswater af te voeren. Al deze zaken maken het installeren van een airco in elk huis en in elke situatie weer net even anders. Ook de kosten voor het installeren veranderen daardoor.

In dit artikel over materiaalkosten hebben we alle veelvoorkomende materiaalkosten vergeleken. We hebben uitgezocht welk materiaal vaak gebruikt wordt, wat de kosten hier voor zijn en wat de voordelen en nadelen zijn. Op deze manier proberen we je een goed beeld te geven van wat je zelf zou willen hebben. Met jouw wensenlijst kun je exact van je installateur vragen wat je wilt en beter vergelijken.

Lees ook de tips die we van verschillende installateurs hebben gekregen.

Tip:
Vraag om trillingsdempers en rubber voeten. Als je een buitenunit op een dakkapel laat plaatsen vraag dan om extra isolerende trillingsdempers en rubber voeten. Dit kost vaak maar een klein beetje extra maar zorgt dat het geluid van de buitenunit fluisterstil wordt.

 

Wat zijn de kosten voor installatie?

De installatiekosten zijn al snel goed voor bijna de helft van de totale kosten. In de markt zijn de prijzen voor installatie erg verschillend. Dit verschil loopt op tot honderden euro’s tussen de ene installateur en de andere. Om deze reden hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar deze verschillen.

Voor het onderzoek hebben we een hoop leveranciers onderzocht en met elkaar vergeleken. Hierbij hebben we gekeken naar de diensten en materialen die ze standaard bij installatie leveren en de prijzen die daarvoor gerekend worden. Hierbij zijn grote verschillen gevonden die goed zijn om te weten. Denk bijvoorbeeld aan voorrijkosten of €100,- tot €200,- voor ingebruikname die sommige installateurs rekenen.

Met alle informatie die we gevonden hebben kun je een goed beeld krijgen van hoe prijzen zijn opgebouwd en waar je op moet letten. Zo kun je bij de keuze voor jouw installateur de juiste vragen stellen en een offerte krijgen die past bij jouw situatie.

 

Wat verbruikt een airco?

Een vraag die we veel horen is “wat is het verbruik van een airco”. Gemiddeld ligt het verbruik ongeveer rond de €100,- per jaar. Hier zitten alleen wel verschillen in omdat het daadwerkelijke verbruik van veel factoren afhankelijk is. Hierbij kun je denken aan het type airco, het vermogen, de isolatie van de ruimte en nog veel meer. Je eigen gebruik is hierin eigenlijk nog wel de grootste factor. Wil jij het altijd 19 graden hebben of vind je 24 graden ook comfortabel? Gebruik je de airco alleen om te koelen of ook om te verwarmen?

Alle airco leveranciers geven in hun uitgebreide brochure uitleg over het gemiddeld jaarverbruik. Hierbij geven ze een splitsing aan tussen het verbruik bij verwarmen en koelen. Dit geeft een goede indicatie van hoe zuinig de ene airco is ten opzichte van de andere.

 

Wat zijn de onderhoudskosten?

De onderhoudskosten van een airco zijn vergelijkbaar met die van een CV-ketel. Gemiddeld genomen liggen die rond de €150,-. Dit is een standaard onderhoudsbeurt en exclusief het vervangen van onderdelen die na verloop van tijd kapot kunnen zijn gegaan.

Bij onderhoud is het altijd goed om te overleggen met je installateur over een prijs. Sommige bieden een vaste prijs per onderhoudsbeurt maar anderen bieden ook een onderhoudscontract. Daarmee kun je soms een aardig bedrag besparen.

We hebben onderzoek voor je gedaan naar het werk dat een installateur doet bij een standaard onderhoudsbeurt. Ook is onderzocht waar de kosten uit bestaan en hoe je hier op kunt besparen en hebben we een paar tips in van installateur voor je.

We adviseren om regelmatig je airco te laten onderhouden zodat deze zuinig blijft en optimaal blijft presteren. Als je dit doet dan gaat hij makkelijk 10 jaar mee.

 

Verwarmen met airco kosten.

Airco als verwarming is zuiniger
Een airco is een stuk energiezuiniger dan een HR CV-ketel. Het rendement van een airco is ongeveer 400%. Dit betekent dat een airco 1kWu aan stroom gebruikt om 4kWu aan warmte op te wekken. Het rendement van een HR CV-ketel is 100%. Een CV-ketel verbruikt 1m3 gas om 10kWu aan warmte op te wekken.

Het daadwerkelijke verschil in kosten tussen het verwarmen met een HR-CV ketel en airco verwarming is te berekenen. De daadwerkelijke kosten voor jouw situatie kun je berekenen door alle gegevens op te zoeken over het rendement van je ketel, airco en je tarieven bij je energieleverancier.

Een uitgebreide uitleg over deze berekening vind je in dit artikel Verwarmen met airco kosten.

In welke situatie is airco verwarming ideaal?
Wanneer je 1 of 2 kamers wilt verwarmen dan is dit vaak een stuk goedkoper met een airco. Een HR CV-ketel moet namelijk het hele systeem verwarmen, met alle buizen. Als dat voor 1 of 2 kamers is dan is dit erg duur.

Vloerverwarming
Bij vloerverwarming heb je vaak het nadeel dat het beneden warm is en boven in de slaapkamers koud. Dit komt omdat er maar 1 thermostaat is die de warmte regelt. Deze hangt vaak beneden waar de vloerverwarming is. In dit geval is airco verwarming in de slaapkamer ideaal.

Werkkamer
Wanneer je vanuit huis werkt dan zit je vaak de hele dag maar in 1 ruimte. In dit geval is het vaak zuiniger om deze met een airco te verwarmen. Daarnaast kun je natuurlijk in de warme zomermaanden je werkkamer ook meteen koelen.

Je winkelwagen is leeg