Verwarmen met airco kosten

Steeds vaker zien we dat mensen op zoek zijn naar termen als: verwarmen met airco kosten. Door de stijgende gasprijzen en het hoge rendement van een airco wordt dit voor veel mensen steeds interessanter. Wanneer je maar 1 of 2 kamers wilt verwarmen kan het goedkoper zijn om dit met een airco te doen dan met een cv ketel. Dit kan ongeveer 50% van je gaskosten schelen.

 

Berekening verwarmen met airco kosten

Het berekenen van de verschillen in kosten tussen de een manier van verwarmen en de andere manier kan wat complex zijn. Hieronder leggen we uit hoe je een HR CV-ketel kunt vergelijken met een Airco. Deze methode kun je aanpassen naar de jouw situatie door gebruik te maken van je eigen energiekosten voor gas en stroom. Deze staan vermeld op je energiecontact.

 

Wat kost het verwarmen met een HR CV-ketel?

Een nieuwe HR CV-ketel heeft vaak een rendement van rond de 100%. Dit wisselt per ketel en neemt af als de ketel wat ouder is. In dit voorbeeld gaan we uit van 100%. Dit betekent dat de ketel net zoveel energie verbruikt als dat deze aan warmte levert.

Bij een HR CV-ketel wordt de gebruikte energie berekend in m3 gas. Om een goede vergelijking te maken moeten we dit omzetten naar kWu. Nederlands gas levert per 1m3 ongeveer 10kWu aan energie. Met een rendement van 100% is dat dus ook 10kWu aan warmte. Dit is niet helemaal correct omdat het vanuit de CV-ketel nog door de leidingen moet. Daarna moet het nog de radiotoren opwarmen voordat het de warmte af kan geven. De daadwerkelijke warmte die het opwekt zal dus lager zijn dan 10kWu, maar voor dit voorbeeld laten we dat even buiten beschouwing.

Als je uit gaat van een m3 gasprijs van €2,00 dan betekent dat 1kWu aan warmte €0,20 kost.

 

Wat kost het verwarmen met een airco?

Een airco heeft een rendement van 400% en soms nog meer. Dat betekent dat voor elke kWu aan stroom die een airco gebruikt hij 4 kWu aan warmte levert. Een misverstand bij veel mensen is dat een airco van 2,5kW dus een verbruik heeft van 2,5kW. Dat is niet het verbruik maar het vermogen dat hij levert.

Bij de huidige prijzen voor stroom van €0,40 per kWu betekent dat 1 kWu aan warmte €0,10 kost.

Een airco verwarmt dus voor de helft van de prijs in vergelijking van een HR CV-Ketel. Wanneer je zonnepanelen hebt met voldoende capaciteit is het helemaal interessant om met een airco te verwarmen.

 

Zuiniger door bewust gebruik

Een airco verbruikt het meeste op het moment dat hij opstart. Als de ruimte koud is dan moet de airco het hardste blazen en de compressor werkt dan ook het hardst. Als de ruimte eenmaal op temperatuur is dan daalt het verbruik van je airco enorm. Het enige dat hij dan nog hoeft te doen is een beetje aanzuigen en blazen en soms een beetje bijverwarmen.

Als je hier rekening mee houdt dan kun je door bewust gebruik te maken van je airco nog zuiniger verwarmen. Let er bijvoorbeeld op dat je een deur dicht doet. Dit is bij uitstek de grootste verspiller. Ook een airco aan laten staan terwijl je heel lang niet meer in een ruimte.

 

Andere bijkomende kosten

De kosten van een airco kunnen erg verschillen, daarom is het goed om te vergelijken.

  • Aanschafprijs: De prijs ligt tussen de €600,- en €900,-. De aanschafprijs wordt vooral bepaald door het vermogen van de airco.
  • Extra materiaal: Voor een standaard installatie met 3 meter leiding wordt ongeveer € 125,- gerekend. Elke extra meter kost ongeveer €15,-.
  • Installatiekosten: De installatiekosten zijn tussen de €500,- en €1.000,-. Het is goed om door te vragen wat allemaal in de prijs inbegrepen zit.
  • Onderhoudskosten: De onderhoudskosten zijn ongeveer €150,- per keer exclusief materiaal.

Gemiddeld genomen kost een mobiele airco ongeveer €600,- en een split unit airco van 2,5kW ongeveer €1.600,- inclusief installatie. De totale kosten bij een split unit worden door verschillende zaken bepaald.

Je winkelwagen is leeg