Verwarmen met airco nadelen vergelijken

Verwarmen met airco nadelen

Om goed te kunnen vergelijken voor jouw situatie hebben we voor verwarmen met airco nadelen en voordelen op een rij gezet. Zo kun je zelf goed vergelijken wat de nadelen en voordelen zijn. Met al deze informatie kun je zelf uitzoeken of het gebruik van een airco als verwarming voor bij jou past. Sommige nadelen zoals het geluid kun je gebruiken in je vergelijking van de verschillende types of merken. Elk merk heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken die door de fabrikant vermeld worden.

Verwarmen met airco nadelen

  1. Een airco werkt per kamer
   Een airco werkt in principe alleen voor de kamer waarin hij hangt. Je hebt de keuze uit een single split unit of een multi split. Bij een single split unit airco heb je 1 binnenunit en 1 buitenunit. Bij een multisplit heb je 1 buitenunit waar meerdere binnenunits op aangesloten kunnen worden.
  2. Duur in aanschaf
   De aanschaf en installatie van een airco is ongeveer €1.600,-. Bij de aanschaf van een multi split airco ben je niet veel goedkoper uit. Je komt dan nog steeds op ongeveer €1600,- per ruimte. Dit komt omdat de buitenunit meer vermogen nodig heeft en dus duurder wordt en voor de installatie komt ook eigenlijk 2x zoveel werk.
  3. Bij lage temperatuur moet de airco ontdooien
   Als de buitentemperatuur onder de 7c is dan moet de condensor van de airco ontdooien. Tijdens dit ontdooien kan de airco niet verwarmen. Afhankelijk van het type airco kan dit 4 tot 10 minuten duren. Hoe vaak de airco moet ontdooien hangt af van de buitentemperatuur en de luchtvochtigheid. Als deze omstandigheden tegen zitten kan dit 2 keer per uur zijn.
  4. Geluid
   Een airco maakt geluid wanneer hij aan staat. Er zijn verschillen in geluidsniveau tussen de verschillende airco’s en de verschillende merken. Wanneer de airco de ruimte op temperatuur heeft gaat hij naar een fluisterstand. Bij de stillere modellen is dit ongeveer 19dB. Dit is vergelijkbaar met ritselende blaadjes aan de bomen. Voor meer informatie over het geluid leer het artikel airco met verwarming.
  5. Tocht
   Sommige klanten zeggen dat ze de airco als tocht ervaren. Dit komt vaak voor wanneer de ventilator van de airco in een hogere stand staat en hij niet hoeft te verwarmen. De airco blaast dan lucht rond van ongeveer dezelfde temperatuur. Als de airco ook zo staat opgesteld dat deze in je nek blaast dan kun je dit als tocht ervaren. Het is vaak makkelijk op te lossen door de ventilator lager te zetten en de blaasrichting aan te passen.
  6. Droge lucht
   Een airco haalt vocht uit de lucht en dit kan er voor zorgen dat de lucht wat droger aanvoelt. Voor een goed binnenklimaat wordt er daarom geadviseerd om voldoende te ventileren.
  7. Onderhoud
   Als je een airco hebt dan moet je onderhoud doen. Een airco zuigt lucht uit de ruimte aan, koelt of verwarmt de lucht en blaast deze weer uit. Hierbij wordt de lucht door een filter geleidt dat stof, pollen, vet en bacteriën uit de lucht haalt. De filters en de binnenkant van de unit moeten daarom jaarlijks onderhouden worden. Voor meer informatie over het onderhoud lees het artikel airco onderhoud.

Verwarmen met airco voordelen

Naast de nadelen zijn de voordelen een stuk groter.

 1.  Zuiniger dan CV-ketel.
  Een airco heeft een rendement van ongeveer 400%. Dit betekent dat voor elke 1kWu aan stroom hij 4kWu aan warmte levert. Een HR CV-ketel heeft een rendement van 100%. Een airco is dus 4 keer efficiënter dan een CV-ketel.1 m3 gas levert bij een rendement van 100% ongeveer 10kWu aan energie. Met een gasprijs van € 2,00 per m3 is dat dus ongeveer €0,20 per kWu. Een airco levert bij 400% rendement voor elke kWu aan stroom 4kWu aan warmte. Met een stroomprijs van €0,40 is dat dus €0,10 per kWu aan warmte. Bij deze prijzen is een airco dus 2x zo zuinig als een CV-Ketel. Een uitgebreide uitleg over deze berekening vind je in dit artikel Verwarmen met airco kosten.
 2. Je kunt er ook mee koelen.
  Een groot voordeel van een airco is dat je er natuurlijk ook mee kunt koelen. Zeker op de slaapkamer of in je werkkamer is dit erg fijn tijdens de hete zomerdagen. Dit koelen doet de airco ook heel zuinig.
 3. Met een airco verwarmen wordt het snel warm.
  Wanneer je verwarmt met een airco is het snel warm in de ruimte. Veel sneller dan met een radiator. Dit komt omdat de airco de koude lucht aanzuigt en warme lucht in de ruimte blaast. Een radiator moet het hebben van stralingswarmte en dit gaat veel langzamer.
 4. Betere luchtkwaliteit door de filters.
  In bijna alle moderne airco’s zitten filters om pollen, vet, stof en bacteriën uit de lucht te filteren. Omdat de airco continu lucht aanzuigt, dit filtert en weer uitblaast wordt de luchtkwaliteit beter in de ruimte. Mensen die last hebben van allergieën hebben hier veel baat bij. Wel is het belangrijk om daarom jaarlijks je binnenunit te reinigen.
 5. Verwarmen met een airco is milieuvriendelijker.
  Een airco werkt op stroom en is daardoor milieuvriendelijker dan een CV-ketel die op gas werkt. Vooral wanneer je groene stroom of zelfs zonnepanelen hebt is het helemaal goed voor het milieu.

 

Je winkelwagen is leeg