Airco en verwarming in 1

Moderne airco’s zijn tegenwoordig bijna allemaal een airco en verwarming in 1. Een airco is feitelijk een lucht-lucht warmtepomp. Dit betekent dat een airco kou of warmte uit de lucht trekt om te koelen of te verwarmen. De techniek om dit te doen is bij verwarmen hetzelfde als bij koelen alleen het proces keert hij om.

 

Hoe werkt een airco en verwarming in 1?

Bij het koelen trekt de binnenunit warme lucht uit de kamer aan en daarna wordt de warmte er aan onttrokken. Dit gebeurt door een natuurlijk verschijnsel waarbij de koelvloeistof door druk verdampt en daardoor warmte onttrekt. De koele lucht wordt vervolgens via de binnenunit in de gewenste ruimte geblazen.

De warmte die onttrokken is aan de lucht wordt via de leidingen naar de buitenunit gebracht. Daar wordt de koelvloeistof verhit door druk en deze warmte wordt door buitenunit weer in de lucht uitgeblazen.

Wanneer je airco aan het verwarmen is dan werkt dit proces omgekeerd. De unit onttrekt koude lucht uit de ruimte, onttrekt de kou en blaast warme lucht weer uit.

 

Hoe zuinig is een airco?

Bij een aircofabrikant kun je alle informatie vinden over het verbruik. Er geldt hier een Europese norm voor dus dit is allemaal gemeten. Gemiddeld genomen heeft een airco een rendement van 400%. Dit wordt ook wel de SCOP(Seasonal Coëfficient of Performance) genoemd. Dit betekent dat voor 1kWu aan stroom de airco 4 kWu aan kou of warmte levert.

Bij verwarmen is de airco vaak nog iets energiezuiniger. De fabrikant vermeld altijd wat het gemeten remdement is voor verwarmen en koelen apart.

Als je meer wilt weten over het rendement en verbruik van een airco lees dan het artikel verwarmen met airco.

 

Verwarmen met airco kosten

Het daadwerkelijke verschil in kosten tussen het verwarmen met een airco en een HR-CV ketel is te berekenen. De daadwerkelijke kosten voor jouw situatie kun je berekenen door alle gegevens op te zoeken over het rendement van je ketel, airco en je tarieven bij je energieleverancier.

1 m3 gas levert bij een rendement van 100% ongeveer 10kWu aan energie. Met een gasprijs van € 2,00 per m3 is dat dus ongeveer €0,20 per kWu.

Een airco levert bij 400% rendement voor elke kWu aan stroom 4kWu aan warmte. Met een stroomprijs van €0,40 is dat dus €0,10 per kWu aan warmte.

Een uitgebreide uitleg over deze berekening vind je in dit artikel Verwarmen met airco kosten.

 

Welk vermogen heb je nodig?

Bij het bepalen van het vermogen dat je nodig hebt voor je airco kun je een berekening gebruiken. De ruimte waar je de airco wilt hebben moet je omrekenen naar m3. Dit bereken je door de lengte x breedte x hoogte van de ruimte te nemen.

De m3 van een ruimte bepaalt niet alleen het vermogen dat je nodig hebt. Zo moet je ook rekening houden met de isolatie, of de zon veel op de ruimte schijnt, of het een plat dak is, etc. Al deze factoren hebben een invloed op de werking van de airco.

De standaard maten zijn als volgt:

2,0kW ruimte tot 60m3
Dit is voldoende voor de meeste gewone slaapkamers van ongeveer 24m2.

2,5kW ruimte tot 75m3
Dit is voldoende voor de grotere slaapkamers of kleine woonkamers van ongeveer 30m2.

3,5kW ruimte tot 110m3
Dit is voor de grotere woonkamers of als je ook nog een open keuken hebt. Het totale oppervlakte bij een standaard plafond is 44m2.

 

In welke situatie airco als verwarming kiezen?

Er zijn een aantal situaties waarin het voor veel mensen ideaal is om te verwarmen met airco.

Vloerverwarming
Veel huizen hebben alleen een vloerverwarming voor de benedenverdieping. Het kenmerk van vloerverwarming is dat het een lage temperatuurverwarming is. Dit betekent dat de vloerverwarming soms aan springt en dan een beetje warmte geeft. De betonvloer werkt als een opslag voor warmte waardoor de verwarming maar weinig aan springt.

Bij deze manier van verwarmen merken veel mensen dat het in de slaapkamers moeilijk warm te krijgen is. Dit komt omdat er bij veel mensen alleen een thermostaat in de woonkamer hangt, waar ook de vloerverwarming is. Deze springt dan maar weinig aan en stuurt dan weinig warmte naar de andere radiatoren boven.

In dit geval kun je een airco op de slaapkamer plaatsen. Op deze manier kun je de warmte in de slaapkamer zelf bepalen. Dit staat dan los van de vloerverwarming.

Werkkamer
Wanneer je vanuit huis werk in een werkkamer kan het ook interessant zijn om een airco daar te plaatsen. Een HR CV-ketel verwarmt het hele systeem. Als je dan alleen in je werkkamer zit de hele dag is het heel inefficiënt om dat met een CV-ketel te verwarmen. In deze situatie is een airco veel zuiniger.

Een ander groot voordeel is dat je in de warme zomermaanden je werkkamer dan ook kunt koelen.

Zonnepanelen
Een airco verwarmt goedkoper dan een HR CV-ketel. Wanneer je stroom via zonnepanelen opwekt dan is dat nog een stuk goedkoper.

 

Verwarmen met airco nadelen

Verwarmen met airco nadelen en voordelen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Verwarmen met airco nadelen

 • Een airco werkt per kamer. Als je meerdere kamers wilt verwarmen zul je per kamer een airco moeten ophangen.
 • Duur in aanschaf. Een airco kost inclusief installatie ongeveer €1.600,-
 • Bij lage temperatuur moet de airco ontdooien. Tijdens dit ontdooien dan verwarmt hij niet.
 • Geluid. Omdat een airco lucht uitblaast maakt hij wat geluid.
 • Tocht. Als je de airco te hard laat blazen kan dit als tocht aanvoelen
 • Droge lucht. Als je niet goed ventileert dan kan de lucht wat droger aanvoelen.
 • Onderhoud. Een airco moet je elk jaar reinigen.

Verwarmen met airco voordelen
Naast de nadelen zijn de voordelen een stuk groter.

 • Zuiniger dan CV-ketel. Een airco heeft een rendement van 400% en een CV-Ketel 100%.
 • Je kunt er ook mee koelen. Dat is fijn met die warme zomerdagen.
 • Snel warm. Een radiator heeft stralingswarmte maar een airco blaast warme lucht waardoor het veel sneller warm is.
 • Betere luchtkwaliteit. In een airco zitten filters die pollen, stof, vet en bacteriën uit de lucht filteren.
 • Milieuvriendelijker. Omdat een airco op stroom werkt is dit beter voor het milieu dan gas.

Voor meer informatie over de voordelen en nadelen lees het artikel Verwarmen met airco nadelen.

Je winkelwagen is leeg