Ga je een Airco kopen?

Ga je een airco kopen? Vergelijk eerst goed welke airco het beste bij jou past. Denk aan je wensen als, locatie van de binnenunit, de buitenunit, type binnenunit, merk, functies en nog veel meer.

6 kenmerken waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een airco.

Lees hier uitgebreid de kenmerken van een airco en ontdek welke airco het beste past bij jou.

Voordat je een airco gaat kopen is het altijd verstandig om eerst een goed beeld te krijgen van welke airco het beste past bij jou wensen. De markt van airco’s kent veel verschillende merken en binnen die merken zijn er weer veel verschillende producten waardoor het wat onoverzichtelijk is. Wanneer je duidelijk voor jezelf een beeld hebt van wat je wilt is het een stuk makkelijker om te gaan vergelijken.

Om je te helpen een beeld te krijgen van welke airco het beste past bij jou hebben we de volgende 6 vragen voor je:

 

  1. Welk type airco past het beste bij je?
  2. Welk vermogen heb je nodig?
  3. Welk type binnenunit wil je?
  4. Welke merken passen bij jou?
  5. Wat mag je airco kosten?
  6. Welke kenmerken zijn voor jou belangrijk?
voorbeeld van een split unit airco van Mitsubishi Heavy industries

Een split unit airco, zoals hierboven afgebeeld, bestaat altijd uit een binnenunit en een buitenunit. Deze zijn met elkaar verbonden via koelleidingen. Hiermee ontstaat een heel efficiënte en zuinige manier van koelen.

Welk type airco past het beste bij je?

Je hebt de keuze uit 3 type aircosystemen.

split unit airco in woonkamer aan de muur.

Split unit airco

De split unit airco is de meest voorkomende airco in Nederland. Hierbij heb je een aparte binnenunit en aparte buitenunit. Hierdoor is dit een hele zuinige en stille oplossing. 

Multi split airco in slaapkamer

Multi-split airco

Wil je meerdere kamers koelen dan is een multi-split airco een goede optie. Hierbij sluit je meerdere binnenunits aan op 1 grotere buitenunit.

 

mobiele airco in werkkamer met slang uit het raam.

Mobiele airco

Een mobiele airco is een systeem waarbij je een binnenunit en buitenunit in 1 hebt. Deze is iets goedkoper dan een split unit of multi-split maar is minder zuinig.

Welk vermogen heb je nodig?

Het vermogen dat je nodig hebt in een ruimte kun je ook zelf eenvoudig berekenen.

Het vermogen van een airco wordt altijd in kW omschreven. Om het makkelijker te maken vertalen veel leveranciers dit naar m3. Als je in de ruimte die je wilt koelen de lengte x breedte x hoogte doet in meters dan heb je de m3.

De standaard maten zijn als volgt:

2,0kW ruimte tot 60m3
Dit is voldoende voor de meeste gewone slaapkamers van ongeveer 24m2.

2,5kW ruimte tot 75m3
Dit is voldoende voor de grotere slaapkamers of kleine woonkamers van ongeveer 30m2.

3,5kW ruimte tot 110m3
Dit is voor de grotere woonkamers of als je ook nog een open keuken hebt. Het totale oppervlakte bij een standaard plafond is 44m2.

Groter dan 3,5kW
Je hebt ook nog 5,0kW, 6,0kW tot zelfs 8,0kW

Alleen de m3 van een ruimte is niet het enige waar je rekening mee moet houden. Ook zaken als isolatie, aantal ramen en de ligging van de ruimte ten opzichte van de zon spelen mee in het vermogen dat je nodig hebt. Je kunt je voorstellen dat een kamer met plat dak op het zuiden en slechte isolatie veel warmer wordt dan een andere kamer.

Welk type binnenunit wil je?

Je hebt de keuze uit een wandmodel, vloermodel of cassettemodel.

vrouw die wandmodel bedient

Wandmodel

Het wandmodel is degene die we in Nederland het meeste zien. Hierbij hangt de binnenunit aan de muur in de ruimte die gekoeld moet worden.

Split unit airco casettemodel onder ene raam in de slaapkamer

Vloermodel

Bij een vloermodel staat de binnenunit op de vloer tegen een muur geplaatst. Van daaruit gaan de leidingen naar buiten naar de buitenunit.

Casettemodel weggewerkt in verlaagd plafond.

Cassettemodel

Het cassettemodel wordt altijd in een verlaagd plafond geplaatst of in een koof. Hierdoor zijn de leidingen en andere onderdelen van de aircounit mooi weggewerkt.

Welke merken passen bij jou?

De markt kent een paar grote bekende fabrikanten en een hoop kleinere fabrikanten.

De markt voor split unit airco’s kent een paar grote fabrikanten. Dit zijn de merken die je meestal ziet op de offerte van een installateur.

Mitsubishi Heavy Industries
Volgens vele is Mitsubishi Heavy Industries de nummer 1 in de markt. De reden hiervoor is dat ze erg betrouwbaar zijn. De units hebben een hoge kwaliteit en gaan erg lang mee.

Daikin
Daikin kan gezien worden als de grote uitdager in de markt. De units zijn kwalitatief hoogstaand en betrouwbaar. Daikin kenmerkt zich vooral doordat ze veel lijnen hebben om uit te kiezen en ook verschillende kleuren. Hierdoor wordt je airco steeds meer een onderdeel van je interieur.

Mitsubishi Electric
Niet te verwarren met Mitsubishi Heavy Industries is Mitsubishi Electric een goed alternatief. Dit zijn 2 compleet gescheiden bedrijven die wel onder de paraplu van Mitsubishi werken maar verder geen relatie hebben met elkaar. De units van Mitsubishi Electric zijn over het algemeen iets goedkoper maar nog steeds een hele goede kwaliteit.

Wat mag je airco kosten?

De kosten van een airco kunnen erg verschillen, daarom is het goed om te vergelijken.

Aanschafprijs

De prijs van een airco ligt tussen de €600,- en €900,-.

P

Extra materiaal

Gemiddeld wordt er €125,- gerekend voor 3 meter.  

Installatiekosten

De installatiekosten zijn tussen de €500,- en €1.000,-.

Onderhoudskosten

Een onderhoudsbeurt kosten ongeveer €150,- per keer.

Gemiddeld genomen kost een mobiele airco ongeveer €600,- en een split unit airco van 2,5kW ongeveer €1.600,- inclusief installatie. De totale kosten bij een split unit worden door verschillende zaken bepaald.

Aanschafprijs
De aanschafprijs wordt vooral bepaald door het vermogen van de airco.

Installatiekosten
Het is goed om door te vragen wat allemaal in de prijs inbegrepen zit.

Extra materiaal
Voor een standaard installatie met 3 meter leiding wordt ongeveer € 125,- gerekend. Elke extra meter kost ongeveer €15,-.

Onderhoudskosten
De onderhoudskosten zijn ongeveer €150,- per keer exclusief materiaal.

Welke kenmerken zijn voor jou belangrijk?

Er zijn een paar kenmerken die het verschil maken. Kijk goed welke voor jou belangrijk zijn.

Elke airco heeft een aantal standaard functies en kenmerken. Hier zien we weinig verschil tussen. Als je wilt gaan vergelijken is het goed om naar de extra functies te kijken.

Als je gaat vergelijken is het goed om te weten dat elke fabrikant zijn eigen naam voor een functie kiest. Dit maakt het soms wat lastig om de zaken goed naast elkaar te kunnen leggen. In de uitgebreide productbrochures vind je alle functies en de uitleg van wat ze doen.

Wifi

Wifi is handig zodat je altijd je airco kunt bedienen met je telefoon.

}

Weektimer

Met de weektimer kun je zelf vooraf een schema installen voor je airco.

G

Led dimmer

Hiermee kun je het licht van de unit dimmen zodat het donkerder is in de slaapkamer.

Slaaptimer

Hiermee kun je instellen wanneer je airco is slaapmodus gaat.

f

Nachtstand

De nachtstand is een functie waarbij je airco stiller is en soms minder licht geeft.

+

Bewegingssensor

Dit is een functie waarbij je airco minder koelt als er niemand in de ruimte is.

Verwarmen met airco

Verwarmen met airco scheelt je tot wel 50% op je energiekosten.

Airco verwarming is zuiniger
Een airco is een stuk energiezuiniger dan een HR CV-ketel. Het rendement van een airco is ongeveer 400%. Dit betekent dat een airco 1kWu aan stroom gebruikt om 4kWu aan warmte op te wekken. Het rendement van een HR CV-ketel is 100%. Een CV-ketel verbruikt 1m3 gas om 10kWu aan warmte op te wekken.

Het daadwerkelijke verschil in kosten tussen het verwarmen met een HR-CV ketel en airco verwarming is te berekenen. De daadwerkelijke kosten voor jouw situatie kun je berekenen door alle gegevens op te zoeken over het rendement van je ketel, airco en je tarieven bij je energieleverancier.

Een uitgebreide uitleg over deze berekening vind je in dit artikel Verwarmen met airco kosten.

In welke situatie is airco verwarming ideaal?
Wanneer je 1 of 2 kamers wilt verwarmen dan is dit vaak een stuk goedkoper met een airco. Een HR CV-ketel moet namelijk het hele systeem verwarmen, met alle buizen. Als dat voor 1 of 2 kamers is dan is dit erg duur.

Vloerverwarming
Bij vloerverwarming heb je vaak het nadeel dat het beneden warm is en boven in de slaapkamers koud. Dit komt omdat er maar 1 thermostaat is die de warmte regelt. Deze hangt vaak beneden waar de vloerverwarming is. In dit geval is airco verwarming in de slaapkamer ideaal.

Werkkamer
Wanneer je vanuit huis werkt dan zit je vaak de hele dag maar in 1 ruimte. In dit geval is het vaak zuiniger om deze met een airco te verwarmen. Daarnaast kun je natuurlijk in de warme zomermaanden je werkkamer ook meteen koelen.

Lees de laatste artikelen

Wil je meer weten? Lees de laatste artikelen over de airco prijs.

Je winkelwagen is leeg