Airco onderhoudskosten

Bij een split unit airco of een multi-split komen ook onderhoudskosten kijken. Om deze goed werkend te houden is het belangrijk om hem regelmatig te onderhouden. Als je dit regelmatig laat doen dan gaat hij makkelijk 10 jaar mee. Dit kun je vergelijken met een CV ketel.

 

Werkzaamheden bij een onderhoudsbeurt

Bij een onderhoudsbeurt worden de volgende standaard zaken uitgevoerd:

  • De ventilatoren reinigen.
  • Het systeem wordt op lekken controleren.
  • De werkdruk meten.
  • De condenswaterbak reinigen.
  • En nog meer controles.

Tip:
Vraag wat de installateur allemaal aan werkzaamheden verricht en vraag of hij de werkzaamheden registreert zodat je een onderhoudsboekje kunt maken. 

 

Jaarlijkse onderhoudskosten

Jaarlijks onderhoud kost rond de €150,-. Een groot deel van dit bedrag bestaat uit voorrijkosten. Hierdoor kan er ook verschil zijn in prijs tussen de ene installateur en de andere. Een gemiddeld onderhoudsbeurt neemt ongeveer 1 tot 2 uur in beslag. Als er onderdelen defect zijn dan worden de onderhoudskosten uiteraard meer dan €150,-. 

Tip:
Vraag een duidelijke specificatie van de aanvullende kosten als er defecten gevonden worden.

 

Sommige installateurs bieden een onderhoudscontract aan klanten aan. Afhankelijk van de korting die ze daar bij geven kan dit aardig wat schelen. Vraag hierom bij je installateur en probeer een korting te bedingen. Soms kun je ook korting krijgen op de installatiekosten als je meteen een onderhoudscontract afsluit voor een periode van 1 of 2 jaar.

 

Goed onderhoud zorgt voor een zuinige airco

Als je airco slecht onderhouden is dan zal deze steeds minder efficiënt worden. De unit zal steeds harder moeten werken om dezelfde ruimte te kunnen koelen. Daarom is het belangrijk om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren.

We adviseren om ongeveer 1x per jaar onderhoud te laten uitvoeren. De beste tijd om dit te doen is vaak voor of na de zomer. In die periode is het rustiger bij installateurs en hebben ze meer tijd voor onderhoud. Omdat het dan rustiger is zien we ook dat de kosten dan vaak wat lager liggen.

Je winkelwagen is leeg