Airco woonkamer

Steeds meer mensen zoeken op airco woonkamer. Dit komt omdat de zomers steeds warmer worden en daarmee de temperatuur in huis steeds hoger. Vooral bij een woonkamer op het zuiden of met een uitbouw zien we dat de temperatuur in huis onaangenaam warm wordt.

Het grootste voordeel van een airco in de woonkamer is dat deze de temperatuur kan verlagen tot het aangenaam is. Het advies hierbij is om de ruimte maximaal 6 graden koeler te hebben dan de buitentemperatuur. De airco kan het wel aan om je woonkamer veel kouder te maken maar uit onderzoeken blijkt dat dit door de meeste mensen niet meer als prettig ervaren wordt.

 

Tips voor airco woonkamer

Met een airco in de woonkamer zijn er een aantal handige tips om de airco effectief en efficiënt te gebruiken.

Blijf de ruimte ventileren.
Wat goed is om te weten is dat je de ventilatieroosters in de woonkamer open moet laten als de airconditioning aan staat. Dit betekent dat er inderdaad wat warme lucht van buiten naar binnen komt. Hierdoor zal je airconditioning iets minder efficiënt zijn maar dit verschil is heel klein.

Een airconditioning zorgt ervoor dat je een luchtstroom in de ruimte krijgt. De airco unit zuigt de warme lucht aan de bovenkant aan en onttrekt hier de warmte van. Nadat de warmte onttrokken is van de lucht blaast je binnenunit aan de onderkant de koele lucht weer uit. Dit aanzuigen en uitblazen zorgt voor een luchtstroom. Bij het onttrekken van warmte aan de lucht haalt de airco ook vocht uit de lucht. Hierdoor wordt de lucht in de ruimte droger. Sommige mensen krijgen dan last van droge ogen of andere ongemakken. Door te blijven ventileren zal de lucht niet zo droog worden. Ook zal door het ventileren voldoende verse zuurstofrijke lucht in de woonkamer komen wat altijd fijn is.

Doe de tuindeuren dicht.
Als je openslaande deuren of een schuifpui hebt is het verstandig deze dicht te houden wanneer de airco aan staat. Als je deze open laat staan dan komt er te veel warme lucht binnen waardoor je airco extra hard moet werken.

Schakel de airco in de avond uit
Als je naar bed gaat kun je de airco in de woonkamer het beste uit zetten. Gedurende de nacht zal de temperatuur bij hele warme nachten wel iets oplopen maar dit is in de ochtends weer snel gekoeld. Door de airco s’nachts uit te zetten bespaar je een hoop energie.

 

Beste airco voor in de woonkamer

Als je op zoek bent naar de beste airco in de woonkamer dan zijn er een paar functies waar je vooral op moet letten.

Blaasrichting bepalen
Als je een airco in de woonkamer hebt is het niet fijn als deze direct op je blaast. Soms kan het lastig zijn om een plek te kiezen dat de airco wel centraal hangt maar niet op de bank blaast. In dit geval is het handig als je de blaasrichting kunt aanpassen. Er zijn veel units op de markt waarbij je kunt instellen dat hij naar links of rechts blaast of van boven naar beneden.

Automatisch programma
Bij veel airco’s kun je een weekprogramma instellen. Het voordeel hiervan is dat je de airco automatisch 1 of 2 uur voordat je vanuit je werk thuis komt aan kan laten gaan. Zo kom je in een koel huis aan en heb je niet voor niks de hele dag de airco laten koelen. Ook kun je hem in de avond automatisch uit laten gaan zodat je er geen omkijken naar hebt. Bij de meeste programma’s kun je per dag van de week een ander schema instellen zodat je in het weekend een ander schema hebt als op werkdagen.

Geluid van de binnenunit
Als je de airco vlak bij je bank hebt dan is het goed om te kijken wat het geluid is van de binnenunit. Een airco slaat af en toe aan als hij moet koelen. Als hij dan een luid gebrom geeft zal je dit horen en dat kan irritant zijn. Bij de specificaties van een airco vind je altijd het geluid dat deze produceert. Het geluid van de airco is afhankelijk van de stand waar deze op staat. Je zult dus ook altijd verschillende geluidniveaus zien in de specificaties. Dit geluid wordt uitgedrukt in decibel(dB). De stille Split unit airco’s produceren op de fluisterstand ongeveer 20dB. Hierbij is goed om te weten dat een koelkast ongeveer 40dB aan geluid maakt.

 

airco in woonkamer

Split unit of een mobiele airco in de woonkamer?

Een split unit airco heet zo omdat het systeem in twee delen gesplit is. Je hebt namelijk een aparte buitenunit en een aparte binnenunit. Deze zijn met elkaar verbonden via leidingen. De binnenunit zuigt de warme lucht aan en blaast de koude lucht weer uit. De buitenunit blaast de warmte lucht uit in de buitenlucht. Dit gesplitste systeem is heel efficiënt omdat je een koud deel hebt wat in de slaapkamer staat en een wam deel dat buiten staat. Ook is dit systeem erg stil omdat alle herrie makende onderdelen in de buitenunit zitten. Een Split unit airco heeft daarom een energielabel met A++ of zelfs A+++. Een split unit airco met een fluisterstand op de binnenunit maakt ongeveer 20dB geluid.

Een mobiele airco heeft niet dit gesplitste systeem. Alle onderdelen die warmte afgeven en herrie maken staan hierbij dus ook in dezelfde ruimte. Daarnaast moet je een slang van de airco uit het raam hangen zodat hij zijn warme lucht kwijt kan. Denk hierbij aan een wasdrogerslang die ook de warme lucht naar buiten blaast. Omdat je het raam open moet hebben bij een mobiele airco komt er veel warme buitenlucht weer de ruimte in. Hierdoor moet de airco harder werken en is deze altijd een stuk minder efficiënt dan een split unit airco. Een mobiele airco heeft meestal energielabel A en maakt maximaal 65dB geluid.

 

Wat kost een airco

Een mobiele airco kost ongeveer €700,- en een split unit airco ongeveer € 1.600,-. Dit prijsverschil komt vooral door de installatiekosten. Een split unit airco moet door een gecertificeerde installateur worden geïnstalleerd.

Daarnaast is de split unit zelf ook iets duurder dan een mobiele airco en zijn er nog wat extra materiaalkosten zoals een beugel en extra leidingen. De totale prijs van een split unit airco bestaat uit de volgende onderdelen:

Aanschafprijs
De aanschafprijs wordt vooral bepaald door het vermogen van de airco. Hoe groter de woonkamer hoe meer vermogen je nodig hebt. Meestal heb je in een woonkamer aan 2,5kW voldoende.

Installatiekosten
Het is goed om door te vragen wat allemaal in de prijs inbegrepen zit. De meeste installateurs werken met een standaardprijs voor installatie. Dit is voor een afstand van 3 meter tussen de binnenunit en buitenunit. Voor elke extra meter worden extra kosten berekend. Voor een standaard installatie met 3 meter leiding wordt ongeveer € 125,- gerekend. Elke extra meter kost ongeveer €15,-. Deze extra kosten zijn er omdat er extra meters leidingwerk nodig zijn.

Extra materiaal
Elke split unit airco is maatwerk. Als je een plat dak hebt waar de leidingen doorheen moeten dan zal er een dakdoorvoer gemaakt moeten worden. Of als je de buitenunit op de aanbouw hebt staan wil je misschien extra geluiddempende steunen. Deze zaken kunnen extra geld kosten.

Onderhoudskosten
Voor een airco unit is onderhoud nodig. De onderhoudskosten zijn ongeveer €150,- per keer exclusief materiaal. Je kunt dit vergelijken met het onderhoud aan je CV ketel.

 

Waar komt de airco in de woonkamer?

Het installeren van een split unit airco is altijd maatwerk. Elk huis is net even anders dus als meerdere installateurs langs laat komen voor een offerte zullen ze verschillende oplossingen aanbieden. Als je een beetje goed wilt kunnen vergelijken is het handig om zelf al een goede locatie voor ogen te hebben. Hierbij moet je rekening houden met 5 punten.

Centrale plek in de woonkamer.
Een airco werkt door vanaf de bovenkant warme lucht in de ruimte aan te zuigen en aan de onderkant koude lucht weer uit te blazen. Dit zuigen en blazen zorgt voor een continue luchtstroom waardoor de ruimte steeds koeler wordt tot de gewenste temperatuur bereikt is. Vanwege deze luchtstroom is de locatie van de binnenunit belangrijk. Op de juiste plek kan de airco een zo goed mogelijke luchtstroom maken waardoor hij het meest efficiënt werkt. De beste plek voor de binnenunit is daarom op een centrale plek in de woonkamer.

Afstand tussen de binnenunit en buitenunit.
Bij een airco met een gesplit systeem is het goed om te beseffen dat je 2 units hebt. De binnenunit wordt ergens aan de muur geplaatst in de woonkamer en de buitenunit staat buiten ergens op het dak of aan de gevel. Deze twee unit zijn verbonden met elkaar met behulp van leidingen. Het beste en mooiste is om de leidingen zo kort mogelijk te houden. Ook wil je zo min mogelijk leidingen zien in de woning zelf dus is aan de binnenkant van een buitenmuur vaak de mooiste plek.

Een airco heeft elektriciteit nodig.
Daarnaast heeft een airco stroom nodig om te kunnen werken. Dit betekent dat het fijn is als er ergens in de buurt van een unit stroom is zodat de installateur daar vandaan een kabel naar de unit kan trekken. Je kunt een airco direct op het stroom aansluiten, maar als er een stopcontact in de buurt is kan dit ook met een stekker. De installateur kan eenvoudig een stekker aan de binnenunit vastmaken zodat die in het stopcontact kan.

Een binnenunit moet condens kunnen afvoeren.
Door het koelen van de lucht ontstaat altijd condens in de binnenunit. Dit condens moet worden afgevoerd naar buiten via een klein slangetje. Omdat water naar beneden stroomt wil je het liefst dat dit afvoerslangetje naar beneden loopt voordat deze ergens naar buiten kan. Dit kan niet in elke situatie en dan heb je een pompje nodig. Dit werkt prima alleen kost dit wat extra en geeft de pomp altijd wat geluid op het moment dat hij aanslaat.

 

Waar komt de buitenunit?

De locatie van de buitenunit kan op 3 verschillende plekken:

Op de aanbouw
De meest gekozen plek voor een airco in een woonkamer is op de aanbouw. Bij deze installatie kiest de installateur er vaak voor om de binnenunit in de aanbouw te plaatsen. Hier kan eenvoudig naar buiten geboord worden. Van de binnenunit lopen er dan leidingen omhoog naar het dak. De condensafvoer kan dan gewoon in de goot of op de grond druppelen.

Tip:
Bij een plaatsing op een aanbouw kun je het beste vragen om geluiddempende draagbalken. Als je dit niet hebt kan het trillen van de buitenunit zorgen voor extra geluid binnen in de woonkamer.

Aan de gevel
Als er geen aanbouw is wordt een buitenunit vaak aan de gevel geïnstalleerd. Dit is vaak de kortste weg naar buiten vanuit de woonkamer. Bij een buitenunit aan de gevel worden sterke beugels gebruikt waar de unit op staat. Deze zullen de hardste storm doorstaan als ze goed bevestigd zijn.

Op een schuin dak
In sommige situaties kan het niet anders dan dat de buitenunit op een schuin dak moet worden geïnstalleerd. Dit zien we maar heel weinig en veel mensen zijn er geen fan van. Het grootste nadeel is dat de unit daarmee erg zichtbaar is. Ook wanneer er onderhoud gepleegd moet worden is een schuin dak vaak lastig omdat dit met een ladder moeilijk te bereiken is.

 

Airco buitenunit op aanbouw

Huis verwarmen met airco als verwarming

Airco als verwarming is zuiniger
Een airco is een stuk energiezuiniger dan een HR CV-ketel. Het rendement van een airco is ongeveer 400%. Dit betekent dat een airco 1kWu aan stroom gebruikt om 4kWu aan warmte op te wekken. Het rendement van een HR CV-ketel is 100%. Een CV-ketel verbruikt 1m3 gas om 10kWu aan warmte op te wekken.

Het daadwerkelijke verschil in kosten tussen het verwarmen met een HR-CV ketel en airco verwarming is te berekenen. De daadwerkelijke kosten voor jouw situatie kun je berekenen door alle gegevens op te zoeken over het rendement van je ketel, airco en je tarieven bij je energieleverancier.

Een uitgebreide uitleg over deze berekening vind je in dit artikel Verwarmen met airco kosten.

In welke situatie is airco verwarming ideaal?
Wanneer je 1 of 2 kamers wilt verwarmen dan is dit vaak een stuk goedkoper met een airco. Een HR CV-ketel moet namelijk het hele systeem verwarmen, met alle buizen. Als dat voor 1 of 2 kamers is dan is dit erg duur.

Vloerverwarming
Bij vloerverwarming heb je vaak het nadeel dat het beneden warm is en boven in de slaapkamers koud. Dit komt omdat er maar 1 thermostaat is die de warmte regelt. Deze hangt vaak beneden waar de vloerverwarming is. In dit geval is airco verwarming in de slaapkamer ideaal.

Werkkamer
Wanneer je vanuit huis werkt dan zit je vaak de hele dag maar in 1 ruimte. In dit geval is het vaak zuiniger om deze met een airco te verwarmen. Daarnaast kun je natuurlijk in de warme zomermaanden je werkkamer ook meteen koelen.

Je winkelwagen is leeg