De aanschafprijs van een airco

Bij de aanschaf van een split unit airco komen verschillende kosten kijken. Om een idee te geven van de kosten waar je rekening mee moet houden geven we je hier een aantal tips.

 

Gemiddelde prijs van airco €1.600,-

De gemiddelde prijs voor een splitunit airco van 2,5kW is rond de €1600,-. Hierbij zitten alle kosten inbegrepen. Deze staandaard hebben we berekend als een gemiddelde prijs van de airco’s bij een groot aantal leveranciers op de Nederlandse markt.

Om een goed beeld te krijgen van de totale aanschafkosten moet je wat onderzoek doen helaas. Veel leveranciers laten helemaal geen prijzen zien en eisen dat je eerst een offerte aanvraagt. Bij sommige leveranciers zie je alleen een totaalprijs en niet waar deze uit is opgebouwd en andere tonen weer een prijs exclusief BTW.

Tip:
Vraag wat er allemaal in de prijs is inbegrepen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 

Is de prijs inclusief BTW?

Vooral bij veel lokale leveranciers zien we dat prijzen vermeld worden exclusief BTW. Dit staat soms vermeld maar vaak wordt dit ook vergeten. De meeste van deze lokale installateurs zijn kleine bedrijven die ook veel aan bedrijven leveren. Hierdoor vermelden ze prijzen zonder BTW. Dit kan een verrassing van 21% zijn dus is het belangrijk om daar goed op te letten.

 

Gaat het om zowel de binnenunit als de buitenunit?

Het is mogelijk om bij veel leveranciers een binnenunit en buitenunit los te kopen. Dit wil nog wel eens tot verwarring leiden omdat anderen ze alleen als set aanbieden. Als je een product ziet is het dus altijd belangrijk om even goed uit te zoeken of er vermeld wordt of het de set betreft. In de tekst vind je meestal het type nummer van het product en vaak zie je bij een set dan 2 nummers of codes staan. De een code is dan voor de binnenunit en de andere voor de buitenunit.

 

Zit de installatiekosten in de prijs meegerekend?

Bij sommige aanbieders zit de volledige installatie in de prijs en bieden ze het geheel als een set aan. Dit is lang niet bij allemaal het geval. Als de installatie bij de prijs in zit is het belangrijk om uit te zoeken wat verstaan wordt onder installatie. Meestal is dit voor maximaal 3 meter leidingwerk tussen de binnenunit en buitenunit.

 

Wordt er een apart bedrag gerekend voor ingebruikname van de airco?

Bij een paar leveranciers hebben we gezien dat er aparte kosten nog gerekend worden voor ingebruikname. Dit zien zij los van de installatie en kan oplopen tot €200,-.

 

Wat zijn de voorrijkosten

Veel lokale installateurs zullen geen voorrijkosten berekenen als het binnen 30km tot 50km is. Als je verder woont dan dit vragen sommige hier extra geld voor. Vooral de landelijke installateurs berekenen hier kosten voor.

 

Zijn er nog andere kosten voor extra materiaal?

We adviseren altijd om zelf een goed idee te hebben van wat je wilt. Er zijn een hoop keuzes te maken bij de aanschaf van een airco en het gaat om een groot bedrag. maak een lijst met zaken die je wilt zoals bijvoorbeeld trillingsvrije voetsteunen voor de buitenunit of een steiger die gehuurd moet worden. Dit soort zaken kunnen extra kosten hebben.

Tip:
Zorg eerst dat je zelf een beeld hebt van wat je wilt en wat dit ongeveer zal kosten en vraag daarna altijd eerst een offerte op.

 

Je winkelwagen is leeg