Airco kast samenstellen

Een airco kast heb je in vele soorten en maten. Zo heb je voor elke locatie andere onderdelen nodig. We zien in de praktijk dat het hier soms mis gaat dus daarom maken we hier een apart artikel over.

Afhankelijk van waar je buitenunit staat heb je bepaalde onderdelen nodig voor je airco kast. Een standaard kast heeft 3 zijdes namelijk de voorkant en de twee zijkanten. De onderkant en achterkant zijn open. Ook heb je nog de keuze uit verschillende vormen van het bevestigen van de kast. Hieronder geven we per situatie aan welke onderdelen je nodig hebt.

 

Airco kast op een plat dak.

Staat jouw buitenunit op een dakkapel of een plat dak? In dit geval heb je geen bodemplaat nodig. Vaak staat de buitenunit zo ver mogelijk naar achter tegen de gevel of het schuine dak. Bij een rechte gevel kun je het beste de achterkant van de airco ombouw open de laten. Zo kun je de kast eenvoudig aan de gevel bevestigen.

In sommige situaties  is het niet mogelijk om de ombouw aan de gevel vast te maken omdat er bijvoorbeeld een schuin dak met dakpannen achter de unit liggen. In deze situatie is er helaas geen kant-en-klare oplossing om de ombouw vast te maken. Fabrikanten adviseren om de kast te bevestigen aan de onderbalken met zelftappende schroeven. Deze schroef je door de kast heen en dan in de onderbalk. Als je rubberen onderbalken hebt wordt aangeraden om de bovenkant van de kast met twee draadstaven en moeren vast te maken aan de voeten.

 

Airco unit aan de gevel.

Bij veel installaties wordt de buitenunit aan de gevel bevestigd. Op deze plaats valt de buitenunit vaak erg op dus kiezen steeds meer mensen voor een airco omkasting om zo de unit te verbergen. Bij een bevestiging aan de gevel moet je de achterkant open houden. Je hebt in deze situatie dus geen backcover nodig. In de open achterkant van de kast zitten bevestigingsgaten om de kast aan de gevel te bevestigen. Als je daar een backcover tegenaan zet dan kun je hem niet meer bevestigen.

Bij een installatie hoog tegen de gevel adviseren we om een bodemplaat te bestellen. Als de buitenunit hoog geplaatst is dan kijk je tegen de onderkant aan. Standaard is deze open, maar met een bodemplaat wordt ook deze mooi bedekt.

 

Keuzes bij een buitenunit op de grond.

Soms komt het voor dat een airco op de grond wordt geplaatst. In dit geval is het zeker verstandig om een omkasting over de airco te zetten. Zo verberg je niet alleen de buitenunit maar bescherm je ook kinderen en huisdieren om te dicht bij de bewegende delen van de buitenunit te komen.

Bij een airco op de grond heb je geen bodemplaat nodig. Wel adviseren wij om ook een achterkant dicht te maken met de backcover. Zo is het geheel stevig en mooi uit het zicht.

 

Kast op pootjes.

Naast de bodemplaat en de backcover heb je ook de keuze om de kast op pootjes te zetten. De pootjes die je kunt bestellen zijn vaak in dezelfde kleur als de kast en eenvoudig te monteren. De keuze voor pootjes is vooral een kwestie van smaak. Ons advies is om voor pootjes te kiezen wanneer de ombouw goed zichtbaar is zoals bij een installatie op de grond. Met de pootjes ziet het er gewoon wat netter uit, maar dat is uiteraard gewoon een mening.

In onderstaande foto’s hebben we geprobeerd om deze verschillen zichtbaar te maken zodat je zelf kunt kiezen wat jij mooier vindt.

Aircokast op pootjes
Airco kast zonder pootjes

Nu bij ons in de shop

Vanaf nu kun je ook bij ons een ombouw kopen. Bekijk het aanbod en vind degene die het beste past bij jou. 

 

Je winkelwagen is leeg