airco installateur kosten

De airco installateur kosten kunnen erg verschillen als je een split unit airco of multi-split airco gaat kopen. Dit komt omdat er verschillende onderdelen zijn die de uiteindelijke totaalprijs bepalen. Sommige installateurs geven een prijs inclusief installatie en andere hanteren hier een aparte prijs voor. Ook wat binnen de installatie valt verschilt per installateur.

 1. Standaard airco installatie.
 2. Wat is niet standaard in de airco installatie?
 3. Hoe vergelijk je airco installateur kosten?
 4. Waar moet je op letten bij een offerte?

 

Standaard airco installatie

Veel installateurs communiceren een standaard prijs voor installatie op hun website. Dit wordt soms apart benoemd of soms als totaalprijs inclusief de airco unit. Wat onder de airco installateur kosten valt verschilt per installateur. Alles wat buiten die standaard kosten valt is extra bovenop de prijs dus het is bij een eerste vergelijking goed om te onderzoeken wat die verschillen zijn.

We hebben onderzoek gedaan in de markt onder een groot aantal installateurs om zo een gemiddeld beeld te krijgen van wat er gerekend wordt onder een standaard installatie.

Over het algemeen vallen de volgende zaken hier onder.

 • Voorrijkosten tot 50km.
 • 3 meter aan leidingwerk
 • Installatie buitenunit tot max 3 meter hoog.
 • Boren door baksteen of hout.
 • Aansluiten op elektriciteit max 3 meter van binnenunit of buitenunit.
 • Condensafvoer van binnen naar buiten.
 • Koeltechnische installatie, testen en inbedrijfstelling (Volgens F-Gassen).
 • Uitleg van de bediening van de unit.

Sommige leveranciers rekenen een apart tarief voor inbedrijfstelling of ingebruikname. We vindend dat vreemd omdat niemand een airco laat monteren die niet gebruikt kan worden. De kosten die hiervoor gerekend worden lopen soms op tot €150,- of €200,-. Let hier dus goed op.

 

Voorrijkosten tot 50km.

In ons onderzoek hebben we gezien dat de afstand die wordt gehanteerd binnen de standaard kosten varieert van 20km tot 50km. In de randstad zien we dat deze afstand tussen de 20km en 30km is en buiten de randstad is dit eerder 50km. Dit verschil heeft vooral met de reistijd te maken denken we. In de randstad doe je over 30km net zo lang als over 50km buiten de randstad. Als je verder dan de standaard afstand woont zal hier een extra bedrag voor in rekening gebracht worden van gemiddeld €1,25 per km.

 

3 meter aan leidingwerk.

Veel installateurs hanteren een standaard van 3 meter tussen de binnenunit en buitenunit. Deze afstand bepaalt het aantal meter leiding en bekabeling die nodig is tussen de twee units. Vervolgens moeten de leidingen mooi worden weggewerkt in een leidinggoot. Het is goed om te bedenken dat 3 meter hierbij erg kort is. De afstand van het plafond naar de grond is al snel 2,5 meter dus in de praktijk zien we vaak dat er meer leidingwerk nodig is. Een gemiddelde prijs per extra meter is ongeveer €15,-.

 

Installatie buitenunit tot max 3 meter hoog.

Bij de installatie van de buitenunit maakt het vaak niet uit of deze aan de muur, op een plat dak of op de grond wordt geïnstalleerd. Dit zit allemaal in de standaard prijs inbegrepen omdat de kosten voor een muurbeugel of de dakbalken die nodig zijn bij een plat dak bijna hetzelfde zijn. Wel is het goed om te vragen wat voor soort dakbalken of muurbeugel gebruikt wordt. Vooral bij een installatie op een plat dak of een dakkapel is het advies om te vragen om trillingdempende dakbalken. De standaard dakbalken zijn van hard kunststof en dit zorgt ervoor dat je door de trilling van de installatie meer geluid hoort binnen in de woning. De kosten van kunststof dakbalken zijn ongeveer €20,- en de dakbalken van rubber kosten ongeveer €75,-. 

kosten voor rubber dakbalken kosten voor kunststof dakbalken

 

Boren door baksteen of hout.

Wanneer de airco geplaats wordt zal er van binnen naar buiten geboord moeten worden. Dit gat is ongeveer 10cm groot zodat de leidingen en kabels van de binnenunit naar de buitenunit kunnen. In de standaard installatie zit het boren in baksteen of hout bij de prijs inbegrepen. Wanneer er geboord moet worden door bewapend beton of ander hard materiaal zullen hier meerkosten voor in rekening gebracht worden. De reden hiervoor is omdat het vaak een stuk langer duurt om het gat te boren en er is veel meer slijtage van het materiaal. Voor deze meerkosten hebben we geen standaard of richtlijn kunnen vinden omdat dit maar heel weinig voor komt.

 

Aansluiten op elektriciteit max 3 meter van binnenunit of buitenunit.

Om je airco te kunnen laten draaien zal er stroom nodig zijn. Deze stroom kan in de buurt van de buitenunit gehaald worden of in de buurt van de binnenunit. Bij een standaard installatie rekent de installateur op maximaal 3 meter afstand voor. Je kunt je unit direct op het stroom aan laten sluiten of een stekker aan de binnenunit laten plaatsen die dan in het dichtstbijzijnde stopcontact kan.

 

Condensafvoer van binnen naar buiten.

De condensafvoer is een slang die van de binnenunit naar buiten gaat. Ook hierbij geldt dat dit in de standaardinstallatie om maximaal 3 meter gaat. Dit slangetje is niet duur dus ook wanneer je een paar meter extra nodig hebt zullen hier misschien een paar Euro voor gerekend kunnen worden. Wat wel goed is om te weten is dat in deze prijs geen condenspomp is meegerekend. Wanneer het water omhoog moet gaan om naar buiten te kunnen zal er een pompje geplaatst moeten worden die het condenswater omhoog pompt. De kosten hiervoor zijn ongeveer €200,-.

 

Koeltechnische installatie, testen en inbedrijfstelling.

Bij het installeren van een airco systeem zal deze ook getest en in bedrijf moeten worden genomen. Wat hier onder verstaan wordt is dat wordt getest of het hele systeem goed is aangesloten en geen lekken heeft. Volgens de wet mag dit alleen gedaan worden door een installateur met een geldig F-gassen certificaat.

 

Uitleg van de bediening van de unit.

Als laatste stap in het proces van installatie wordt door alle onderzochte installateurs verteld dat ze een uitleg geven van de bediening van de installatie. In de praktijk is dit een korte uitleg over hoe de afstandsbediening werkt en het overhandigen van de handleiding.

 

Wat is niet standaard in de airco installateur kosten?

Er zijn een aantal zaken die niet standaard in de installatie zitten, maar wel vaak voor komen. Hierbij kun je denken aan de volgende zaken:

 • Ongeveer €15,- per meter extra leiding, leidinggoot en bekabeling.
 • € 1,25 per Km extra voorrijkosten bij langere afstand van leverancier. Gemiddeld is tot 50km standaard
 • Huur van een stijger bij grotere hoogtes dan 3 meter.
 • Condenspomp van ongeveer €200,- voor als je condenswater omhoog gepompt moet worden voordat het afgevoerd kan worden.
 • Dakdoorvoer voor als je door een plat dak moet boren.
 • Boren door beton en ander hard materiaal.

 

Vergelijken van airco installateur kosten

We hebben de standaard airco installateur kosten voor een split unit airco in 2021 vergeleken een groot aantal aanbieders. Uit dit onderzoek blijkt dat gemiddeld genomen de bekende landelijke installateurs rond de €900,- tot €950,- rekenen voor een standaard installatie. Dit bedrag is exclusief de unit. Bij de lokale installateurs zien we dat de prijs daar, zoals verwacht, lager ligt. Wanneer je een beetje zoekt bij jou in de buurt kun je exact dezelfde installatie krijgen voor ongeveer €600,-. Hierbij is het verstandig om wel goed op te letten of de installateur ook F-gassen gecertificeerd is.

Bij het vergelijken valt op dat veel leveranciers een prijs bieden van de unit inclusief de installatie. Wat dan exact de airco installatie kosten zijn in de totaalprijs is lastig te bepalen. Er zijn namelijk verschillende inkoopprijzen voor de units bij de groothandels of importeurs. Deze prijs is afhankelijk van de hoeveelheid airco’s die een installateur afneemt en de prijsafspraken die de installateur gemaakt heeft met de groothandel. Uiteindelijk gaat het voor de consument ook om te totaalprijs die je moet betalen voor de airco units + installatie.

 

Waar moet je op letten bij je airco offerte

De installatie van een split unit airco of multi-split airco is altijd maatwerk. We raden daarom aan om altijd eerst een offerte op te vragen. Zo weet je exact wat de kosten voor jouw situatie worden.

Een goede installateur komt bij je langs om door te spreken waar de binnenunit moeten komen en waar de buitenunit. Op basis hiervan kan hij een het aantal meters leidingwerk berekenen. Ook adviseert hij welk vermogen binnenunit je nodig hebt en hoe hij de units zal installeren. Tegelijk kun je doorspreken of je nog extra zaken nodig hebt als een condenspomp, trillingdempende dakbalken of andere zaken. Op basis van deze informatie kan de installateur een exacte offerte maken met alle directe meerkosten er bij in.

 

Let op de BTW bij vergelijken van prijzen op internet.

Bij het online vergelijken van prijzen moet je goed op de BTW letten. Installateurs werken ook vaak voor bedrijven en hebben daarom soms prijzen exclusief BTW op hun website staan. Dit is 21% die bovenop de totaalprijs komt en kan een groot verschil maken. Kijk daarom goed of er vernoemd wordt of het inclusief BTW is of vraag daar naar bij de installateur.

 

Vergelijk meerdere offertes.

Bij het vergelijken wordt geadviseerd om altijd 3 offertes op te vragen. Bij een airco installatie kan dit vaak nog lastig zijn. Dit komt omdat een installatie altijd maatwerk is dus je vindt bijna nooit 3 installateurs die het op exact dezelfde wijze zullen voorstellen om een installatie te doen. Daarom is het belangrijk om zelf een goed idee te hebben van hoe je de installatie zou willen hebben. Dit zorgt voor veel minder verschil in oplossingsmogelijkheden.

Wanneer je door het advies van een installateur toch op andere gedachten wordt gebracht kun je deze oplossing ook altijd weer voorleggen aan de andere installateurs. Het gevaar is dan dat je soms heen en weer gaat maar uiteindelijk moet jij bepalen op welke wijze je het wilt hebben. Alleen wanneer je exact weet hoe de installatie moet gebeuren kun je dan 3 exact dezelfde offerstes krijgen om te vergelijken. In de praktijk is dit vergelijken van offertes voor een consument vaak een groot gedoe. Daarom geven we je voldoende informatie waarmee je zelf kunt vergelijken of de prijs eerlijk is en de installateur betrouwbaar. Zo kun je zelf een voorselectie doen en een installateur kiezen waarbij je een goed gevoel hebt.

Je winkelwagen is leeg