Mobiele airco

Een monoblock is een vaste airco die je aan de wand plaatst en een mobiele airco heeft wieltjes zodat je hem in verschillende ruimtes kunt gebruiken. Een mobiele airco of monoblock werkt eigenlijk hetzelfde als een split unit airco. Het grote verschil is dat de buitenunit en binnenunit in 1 unit zit. Dit heeft een aantal nadelen die hieronder worden uitgelegd. Het grootste voordeel is dat er geen installateur voor nodig is. De aanschafprijs is ongeveer hetzelfde als bij een split unit maar je bespaart op de installatiekosten.

 

De werking van een mobiele airco

Deze werkt in principe hetzelfde als een gesplitst systeem. Er is koelvloeistof die de warmte onttrekt. Meestal heeft een mobiele airco ook een slang die naar buiten moet zodat de warmte die vrij komt uit de ruimte wordt geblazen. Daarnaast is er een bak die het condenswater opvangt. Deze moet je dus regelmatig legen, net zoals bij je wasdroger. Bij een split unit of multisplit wordt dit condenswater via een slang buiten afgevoerd.

 

De nadelen

Het feit dat je geen installatiekosten hebt maakt het interessant. Een goede mobiele airco koop je voor rond de €800,- terwijl een split unit inclusief installatie rond de € 1.400,- kost. Toch kleven er een aantal nadelen aan waardoor wij persoonlijk adviseren om toch voor een split unit te gaan als je daar het budget en de ruimte voor hebt. De reden om hier voor te kiezen is als volgt.

 

Meer geluid

Gemiddeld genomen is het geluid dat geproduceerd wordt ongeveer 50dB terwijl dat bij een split unit maar 20dB is. 50dB is hetzelfde geluid als een auto die langzaam langs je rijdt. Onze ervaring is dat het lastig slapen is met een mobiele airco op de slaapkamer. De meeste mensen schrikken wakker van het geluid dat hij maakt als hij aan slaat.

 

Meer stroomverbruik

Bij een mobiele airco zitten alle onderdelen in 1 unit die in de ruimte staat. Dit geeft een aantal nadelen. Bij een split unit plaatsen ze slim de onderdelen die warmte afgeven en geluid maken in de buitenunit, maar bij een mobiele airco staan die dus in dezelfde ruimte die je probeert te koelen. Hierdoor moet hij harder werken en is hij dus minder effectief.

 

Condensbak legen

Bij het koelen van lucht ontstaat altijd condens. Dit condenswater moet afgevoerd worden en bij een split unit wordt dat buiten gedaan. Bij een mobiele airco zit een opvangbak die je regelmatig leeg moet gooien. Dit is vergelijkbaar met het condenswater van je wasdroger alleen wat minder water.

Je winkelwagen is leeg