Airco op zolder

In de praktijk zien we dat veel mensen kiezen voor een airco op zolder. Dit komt omdat de zolder vaak de warmste plek is. Warmte gaat omhoog en de zon schijnt vaak het langste op je dak. Hierdoor kan de temperatuur op zolder vaak erg hoog worden. Bij nieuwbouwhuizen die heel goed geïsoleerd zijn komen we steeds hogere temperaturen tegen wanneer het een aantal dagen erg warm is geweest. De hitte kan door de goede isolatie niet goed uit het huis waardoor het steeds warmer wordt.

Het grootste voordeel van een airco op zolder is dat deze de temperatuur kan verlagen tot een warmte waarbij je lekker kunt slapen of werken. Het advies hierbij is om de ruimte maximaal 6 graden koeler te hebben dan de buitentemperatuur. De airco kan het wel aan om je zolder veel kouder te maken maar uit onderzoeken blijkt dat dit door de meeste mensen niet meer als prettig ervaren wordt.

 

Tips bij airco op zolder

Met een airco op zolder zijn er een aantal handige tips waardoor je de beste nachtrust hebt.

Blijf de ruimte ventileren.
Wat goed is om te weten is dat je de ventilatieroosters op de zolder open moet laten als de airconditioning aan staat. Dit betekent dat er inderdaad wat warme lucht van buiten naar binnen komt. Hierdoor zal je airconditioning iets minder efficiënt zijn maar dit verschil is heel klein.

Een airconditioning zorgt ervoor dat je een luchtstroom in de ruimte krijgt. De airco unit zuigt de warme lucht aan de bovenkant aan en onttrekt hier de warmte van. Nadat de warmte onttrokken is van de lucht blaast je binnenunit aan de onderkant de koele lucht weer uit. Dit aanzuigen en uitblazen zorgt voor een luchtstroom. Bij het onttrekken van warmte aan de lucht haalt de airco ook vocht uit de lucht. Hierdoor wordt de lucht in de ruimte droger. Sommige mensen krijgen dan last van droge ogen of andere ongemakken. Door te blijven ventileren zal de lucht niet zo droog worden. Ook zal door het ventileren voldoende verse zuurstofrijke lucht op zolder komen wat altijd de nachtrust bevorderd.

Je kunt de airco uitzetten tijdens het slapen.
Bij het gebruik van de airco op de zolder kun je er voor kiezen om de hele nacht te laten koelen of tot je gaat slapen. Sommige mensen zetten de airco uit als ze gaan slapen. In de nachts daalt de buitentemperatuur ook waardoor de temperatuur niet zo hard op loopt als de airco dan uit staat. De airco gebruik je dan puur om er voor te zorgen dat de warmte in je slaapkamer niet oploopt gedurende de dag. Zo heb je bij het slapen geen last van het blazen van de airco of het geluid dat deze maakt als je daar gevoelig voor bent.

 

Beste airco voor op zolder

Als je op zoek bent naar de beste airco op zolder dan zijn er een paar functies waar je vooral op moet letten.

Geluid van de binnenunit
Als je de airco aan wilt hebben tijdens het slapen is het goed om te kijken wat het geluid is van de binnenunit. Een airco slaat af en toe aan als hij moet koelen. Als hij dan een luid gebrom geeft zal het lastig slapen zijn. Bij de specificaties van een airco vind je altijd het geluid dat deze produceert. Het geluid van de airco is afhankelijk van de stand waar deze op staat. Je zult dus ook altijd verschillende geluidniveaus zien in de specificaties. Dit geluid wordt uitgedrukt in decibel(dB). De stille Split unit airco’s produceren op de fluisterstand ongeveer 20dB. Hierbij is goed om te weten dat een koelkast ongeveer 40dB aan geluid maakt.

Dimmen van het licht van de airco
Een airco unit heeft vaak een lampje of display. Dit kan soms vrij vel licht geven in een donkere slaapkamer. Bij de specificaties van een airco vind je of er een dimmerfunctie op deze verlichting zit. Bij sommige fabrikanten kunt je hiermee het licht dimmen en bij andere kun je het volledig uit zetten.

Slaapfunctie airco slaapkamer
Sommige airco’s hebben een slaapfunctie. Hierbij kun je instellen wanneer de binnenunit moet stoppen met koelen. Bijvoorbeeld na 1 uur of 2 uur nadat je bent gaan slapen. Hierdoor kun je de slaapkamer laten koelen voor als je gaat slapen maar zal je er niet wakker van worden.

Blaasrichting bepalen
Als je een airco in de slaapkamer hebt is het niet fijn als deze direct op je blaast. Soms kan het lastig zijn om een plek te kiezen dat de airco wel centraal hangt maar niet op je bed blaast. In dit geval is het handig als je de blaasrichting kunt aanpassen. Er zijn veel units op de markt waarbij je kunt instellen dat hij naar links of rechts blaast of van boven naar beneden.

Wij raden aan om de optimale luchtstroom te kiezen als je niet slaapt zodat de airco het meest efficiënt is als hij de temperatuur naar beneden moet brengen. Als dat gedaan is en je gaat slapen kun je hem dan van je af laten blazen. Dan zal hij alleen aan slaan om het koel te houden.

Automatisch programma
Als je op zolder je werkkamer hebt gemaakt is het fijn om de airco automatisch aan te laten gaan. Zo kun je bijvoorbeeld een uur voordat je werkdag start de zolder al laten koelen. Tegen de tijd dat je wilt gaan starten is de kamer dan al lekker afgekoeld.

 

Split unit of een mobiele airco op zolder

Een split unit airco heet zo omdat het systeem in twee delen gesplit is. Je hebt namelijk een aparte buitenunit en een aparte binnenunit. Deze zijn met elkaar verbonden via leidingen. De binnenunit zuigt de warme lucht aan en blaast de koude lucht weer uit. De buitenunit blaast de warmte lucht uit in de buitenlucht. Dit gesplitste systeem is heel efficiënt omdat je een koud deel hebt wat in de slaapkamer staat en een wam deel dat buiten staat. Ook is dit systeem erg stil omdat alle herrie makende onderdelen in de buitenunit zitten. Een Split unit airco heeft daarom een energielabel met A++ of zelfs A+++. Een split unit airco met een fluisterstand op de binnenunit maakt ongeveer 20dB geluid.

Een mobiele airco heeft niet dit gesplitste systeem. Alle onderdelen die warmte afgeven en herrie maken staan hierbij dus ook in dezelfde ruimte. Daarnaast moet je een slang van de airco uit het raam hangen zodat hij zijn warme lucht kwijt kan. Denk hierbij aan een wasdrogerslang die ook de warme lucht naar buiten blaast. Omdat je het raam open moet hebben bij een mobiele airco komt er veel warme buitenlucht weer de ruimte in. Hierdoor moet de airco harder werken en is deze altijd een stuk minder efficiënt dan een split unit airco. Een mobiele airco heeft meestal energielabel A en maakt maximaal 65dB geluid.

 

Wat kost een airco

Een mobiele airco kost ongeveer €700,- en een split unit airco ongeveer € 1.600,-. Dit prijsverschil komt vooral door de installatiekosten. Een split unit airco moet door een gecertificeerde installateur worden geïnstalleerd.

Daarnaast is de split unit zelf ook iets duurder dan een mobiele airco en zijn er nog wat extra materiaalkosten zoals een beugel en extra leidingen. De totale prijs van een split unit airco bestaat uit de volgende onderdelen:

Aanschafprijs
De aanschafprijs wordt vooral bepaald door het vermogen van de airco. Hoe groter de zolder hoe meer vermogen je nodig hebt. Meestal heb je op zolder aan 2,5kW voldoende.

Installatiekosten
Het is goed om door te vragen wat allemaal in de prijs inbegrepen zit. De meeste installateurs werken met een standaardprijs voor installatie. Dit is voor een afstand van 3 meter tussen de binnenunit en buitenunit. Voor elke extra meter worden extra kosten berekend. Voor een standaard installatie met 3 meter leiding wordt ongeveer € 125,- gerekend. Elke extra meter kost ongeveer €15,-. Deze extra kosten zijn er omdat er extra meters leidingwerk nodig zijn.

Extra materiaal
Elke split unit airco is maatwerk. Als je een plat dak hebt waar de leidingen doorheen moeten dan zal er een dakdoorvoer gemaakt moeten worden. Of als je de buitenunit op het dakkapel hebt staan wil je misschien extra geluiddempende steunen. Deze zaken kunnen extra geld kosten.

Onderhoudskosten
Voor een airco unit is onderhoud nodig. De onderhoudskosten zijn ongeveer €150,- per keer exclusief materiaal. Je kunt dit vergelijken met het onderhoud aan je CV ketel.

 

Waar komt de airco op de zolder?

Het installeren van een split unit airco is altijd maatwerk. Elk huis is net even anders dus als meerdere installateurs langs laat komen voor een offerte zullen ze verschillende oplossingen aanbieden. Als je een beetje goed wilt kunnen vergelijken is het handig om zelf al een goede locatie voor ogen te hebben. Hierbij moet je rekening houden met 5 punten.

Centrale plek op de zolder.
Een airco werkt door vanaf de bovenkant warme lucht in de ruimte aan te zuigen en aan de onderkant koude lucht weer uit te blazen. Dit zuigen en blazen zorgt voor een continue luchtstroom waardoor de ruimte steeds koeler wordt tot de gewenste temperatuur bereikt is. Vanwege deze luchtstroom is de locatie van de binnenunit belangrijk. Op de juiste plek kan de airco een zo goed mogelijke luchtstroom maken waardoor hij het meest efficiënt werkt. De beste plek voor de binnenunit is daarom op een centrale plek op de zolder. Heb je een puntdak dan wordt er vaak voor gekozen om de airco zo haag mogelijk in de punt te hangen.

Afstand tussen de binnenunit en buitenunit.
Bij een airco met een gesplit systeem is het goed om te beseffen dat je 2 units hebt. De binnenunit wordt ergens aan de muur geplaatst op de zolder en de buitenunit staat buiten ergens op het dak of aan de gevel. Deze twee unit zijn verbonden met elkaar met behulp van leidingen. Het beste en mooiste is om de leidingen zo kort mogelijk te houden. Ook wil je zo min mogelijk leidingen zien in de woning zelf dus is aan de binnenkant van een buitenmuur vaak de mooiste plek.

Een airco heeft elektriciteit nodig.
Daarnaast heeft een airco stroom nodig om te kunnen werken. Dit betekent dat het fijn is als er ergens in de buurt van een unit stroom is zodat de installateur daar vandaan een kabel naar de unit kan trekken. Je kunt een airco direct op het stroom aansluiten, maar als er een stopcontact in de buurt is kan dit ook met een stekker. De installateur kan eenvoudig een stekker aan de binnenunit vastmaken zodat die in het stopcontact kan.

Een binnenunit moet condens kunnen afvoeren.
Door het koelen van de lucht ontstaat altijd condens in de binnenunit. Dit condens moet worden afgevoerd naar buiten via een klein slangetje. Omdat water naar beneden stroomt wil je het liefst dat dit afvoerslangetje naar beneden loopt voordat deze ergens naar buiten kan. Dit kan niet in elke situatie en dan heb je een pompje nodig. Dit werkt prima alleen kost dit wat extra en geeft de pomp altijd wat geluid op het moment dat hij aanslaat.

Airco in dakkapel op zolder

 

Waar komt de buitenunit?

De locatie van de buitenunit kan op 3 verschillende plekken:

Op het dakkapel
De meest gekozen plek voor een airco op zolder is op het dakkapel. Bij deze installatie kiest de installateur er vaak voor om de binnenunit in de dakkapel te plaatsen tegen de zijkant. Hier kan eenvoudig naar buiten geboord worden. Van de binnenunit lopen er dan leidingen langs de hoek van het dakkapel omhoog naar het dak. De condensafvoer kan dan gewoon op het schuine dak in de goot druppelen.

Als je een airco op zolder wilt dan kunnen de leidingen onder de dakpannen door naar een lager gelegen dakkapel gevoerd worden.

Tip:
Bij een plaatsing op een dakkapel kun je het beste vragen om geluiddempende draagbalken. Als je dit niet hebt kan het trillen van de buitenunit zorgen voor extra geluid binnen op zolder.

Aan de gevel
Bij rijtjeshuizen of een hoekhuis zien we vaak dat een buitenunit aan de gevel wordt geïnstalleerd. Dit is vaak de kortste weg naar buiten vanuit de slaapkamer. Ook is een extra voordeel dat er binnen dan bijna geen zichtbare leidingen zijn. Bij een buitenunit aan de gevel worden sterke beugels gebruikt waar de unit op staat. Deze zullen de hardste storm doorstaan als ze goed bevestigd zijn.

Op een schuin dak
In sommige situaties kan het niet anders dan dat de buitenunit op een schuin dak moet worden geïnstalleerd. Dit zien we maar heel weinig en veel mensen zijn er geen fan van. Het grootste nadeel is dat de unit daarmee erg zichtbaar is. Ook wanneer er onderhoud gepleegd moet worden is een schuin dak vaak lastig omdat dit met een ladder moeilijk te bereiken is.
 

Airco als verwarming

Airco als verwarming is zuiniger
Een airco is een stuk energiezuiniger dan een HR CV-ketel. Het rendement van een airco is ongeveer 400%. Dit betekent dat een airco 1kWu aan stroom gebruikt om 4kWu aan warmte op te wekken. Het rendement van een HR CV-ketel is 100%. Een CV-ketel verbruikt 1m3 gas om 10kWu aan warmte op te wekken.

Het daadwerkelijke verschil in kosten tussen het verwarmen met een HR-CV ketel en airco verwarming is te berekenen. De daadwerkelijke kosten voor jouw situatie kun je berekenen door alle gegevens op te zoeken over het rendement van je ketel, airco en je tarieven bij je energieleverancier.

Een uitgebreide uitleg over deze berekening vind je in dit artikel Verwarmen met airco kosten.

In welke situatie is airco verwarming ideaal?
Wanneer je 1 of 2 kamers wilt verwarmen dan is dit vaak een stuk goedkoper met een airco. Een HR CV-ketel moet namelijk het hele systeem verwarmen, met alle buizen. Als dat voor 1 of 2 kamers is dan is dit erg duur.

Vloerverwarming
Bij vloerverwarming heb je vaak het nadeel dat het beneden warm is en boven in de slaapkamers koud. Dit komt omdat er maar 1 thermostaat is die de warmte regelt. Deze hangt vaak beneden waar de vloerverwarming is. In dit geval is airco verwarming in de slaapkamer ideaal.

Werkkamer
Wanneer je vanuit huis werkt dan zit je vaak de hele dag maar in 1 ruimte. In dit geval is het vaak zuiniger om deze met een airco te verwarmen. Daarnaast kun je natuurlijk in de warme zomermaanden je werkkamer ook meteen koelen.

Je winkelwagen is leeg