Airco in huis

Steeds meer Nederlanders willen een airco in huis. Het aantal jaarlijks geplaatste airco’s stijgt met ongeveer 50% dit jaar naar bijna 200.000.

 

Airco in huis kopen

Er zijn een hoop elementen die komen kijken bij de aankoop.

Welk type airco past in jouw huis?

Er zijn 3 type aircosystemen waar je uit kunt kiezen. Elke heeft zo zijn voor en nadelen.

Split unit airco in huis aan de muur boven de bank.

Split unit airco

De split unit airco is de meest voorkomende airco in huis in Nederland. Hierbij heb je een aparte binnenunit en aparte buitenunit. Dit is een zuinige en stille oplossing.

Multi split airco in huis met een unit ana de muur in de woonkamer.

Multi-split airco

Wil je meerdere kamers koelen in huis dan is een multi-split airco een goede optie. Hierbij sluit je meerdere binnenunits aan op 1 grotere buitenunit.

 

Mobiele airco in huis met slang uit het raam.

Mobiele airco

Een mobiele airco is een systeem waarbij je een binnenunit en buitenunit in 1 hebt. Deze is iets goedkoper dan een split unit of multi-split maar is minder zuinig.

De keuze uit 3 type binnenunits

Bij een split unit systeem heb je een aparte binnenunit. Hierbij heb je de keuze uit 3 types.

vrouw die wandmodel bedient

Wandmodel

Het wandmodel is het model dat we allemaal het beste kennen. In de ruimte die gekoeld moet worden hangt een unit aan de muur die je kunt bedienen met een afstandsbediening.

Split unit airco casettemodel onder ene raam in de slaapkamer

Vloermodel

Bij het vloermodel staat de binnenunit laag op de grond. Dit zien we in Nederland bijna niet maar kan soms handig zijn als je alleen onder een raam ergens ruimte hebt. 

Casettemodel weggewerkt in verlaagd plafond.

Cassettemodel

Het cassettemodel wordt in een verlaagd plafond geplaatst. Dit zijn de systemen die we vaak in grote gebouwen zijn zoals bedrijfspanden.

Waar moet je op letten bij een airco in huis plaatsen?

Klanten hebben vaak een idee waar ze de units willen hebben maar dat blijkt vaak niet te kunnen.

Airco 2 buitenunits op ene plat dak

Laat je een airco in huis plaatsen, dan zal een van eerste vragen zijn: “waar wilt u hem hebben?”. We merken dat veel klanten niet op de hoogte zijn van alle voorwaarden waar we rekening mee moeten houden bij het plaatsen. Dit zorgt ervoor dat het eerste gesprek met een installateur vaak wat verwarrend kan zijn omdat het toch allemaal anders moet dan de klant vooraf bedacht heeft. Om deze reden hebben we in dit artikel de grootste zaken waar rekening mee moet worden gehouden bij een airco in huis plaatsen.

De voornaamste zaken waar je rekening mee moet houden zijn:

  • De leidingen die de binnenunit en buitenunit met elkaar verbinden.
  • Er moet stroom in de buurt van de unit zijn of er naartoe getrokken worden.
  • Een binnenunit moet condens kunnen afvoeren.

Lees alle tips en adviezen zodat je zelf alvast een goede locatie kunt bepalen. 

Welke ruimte wil je koelen in huis?

Er zijn verschillende ruimtes in het huis die zo hun eigen wensen kunnen hebben.

Het plaatsen van een airco in huis is vaak een grote uitzoekklus. De binnenunit moet in de ruimte geplaatst worden die je gekoeld wilt hebben, maar hier zitten een paar regels aan. Zo moet de binnenunit het liefst op een centrale plek in de ruimte gehangen. Ook moet hij het liefst op het hoogste punt in de ruimte hangen maar met voldoende ruimte aan de bovenkant om lucht aan te zuigen. Als je hier rekening mee houdt werk hij het meest effectief.

Als je de plek in de ruimte bepaald hebt moet nog bepaald worden hoe de leidingen naar de buitenunit gaan lopen. De binnenunit en buitenunit zijn met elkaar verbonden door de koelleidingen. Dit betekent dat er leidingen getrokken moeten worden tussen de twee units. Hierbij is het mooist wanneer we zo min mogelijk leidingen in het zicht hebben. Met name binnen wil je dit zoveel mogelijk beperken. Ook hebben de units stroom nodig om te kunnen werken en moet er een afvoer zijn om condenswater af te voeren. Al deze zaken zorgen er voor dat het een uitzoekklus is om de beste plek voor de installatie te bepalen.

airco in slaapkamer geplaatst

In de slaapkamer

Een airco op de slaapkamer wordt het meest gekozen in Nederland. Veel mensen ervaren in de warme zomer dat ze niet lekker kunnen slapen en kiezen dan voor een airco op de slaapkamer. Als je hier voor kiest is het goed om informatie in te winnen over waar je op moet letten. Zo adviseren we onder andere om een airco te kiezen die erg stil is en waarvan de verlichting dimbaar is.

 

Airco in de punt van zolder

Op zolder

De zolder is in veel huizen de ruimte die zomers het warmst wordt. Het dak vangt de meeste zon en de warmte binnen gaat omhoog waardoor het daar goed heet kan worden. Om toch lekker te kunnen slapen of om te werken overdag, als je de zolder als werkkamer gebruikt, zien we dat steeds meer mensen kiezen voor een airco. Bij een zolder met een puntdak is het verstandig om de airco zo hoog mogelijk in de punt te hangen zodat hij het minste ruimte inneemt en het meeste rendement heeft.

Airco in woonkamer

In de woonkamer

Vooral van klanten die een woonkamer hebben met ligging op het zuiden of een plat dak zien we steeds vaker verzoeken voor een airco. Ook nieuwbouwwoningen met goede isolatie merken we dat zomers de warmte niet goed weg kan waardoor de temperatuur steeds verder oploopt. Hierbij is een airco in de woonkamer dan een ideale oplossing om het toch aangenaam te krijgen.

 

airco in babykamer

In de babykamer

Bij een airco in een babykamer moet je op een aantal zaken letten. Vooral bij hele jonge baby's moet de kamer niet te koel zijn en vooral moet de airco niet op het bedje en de commode blazen. Wij adviseren om de airco dan altijd uit te zetten en wanneer de baby wakker is de ruimte te koelen. Dit is niet optimaal voor het rendement maar wel het meest veilig. Een groot voordeel van een airco is dat deze ook kan verwarmen. Je kunt de airco dan vooraf even op 30 graden zetten om de kamer extra warm te maken als je de baby gaat aankleden na een badje.

De locatie van de buitenunit

De buitenunit kan op een paar verschillende plekken geinstalleerd worden.

Voor het bepalen van de beste locatie van de buitenunit moet je rekening houden met een aantal zaken.

  • De afstand tot de binnenunit wil je niet te groot hebben.
  • Is de unit mooi uit het zicht vanaf de straat te installeren? 
  • Moet de buitenunit aan beugels of op voeten geplaatst worden?
  • Is de buitenunit nog goed bereikbaar voor onderhoud?
  • Kan het condens worden afgevoerd?

Standaard zijn er 4 locaties waar je de buitenunit kunt installeren.

Airco op dakkapel geïnstalleerd.

Dakkapel of plat dak

Een dakkapel of plat dak is een goede plek voor een buitenunit. Het grootste voordeel is dat je de buitenunit hoog zit en daarmee bijna volledig onzichtbaar is vanaf de straat. Een ander voordeel is dat een installateur bij een dakkapel makkelijk kan boren naar buiten en de leidingen tot een minimum beperkt worden. Daarnaast kun je zo eenvoudig het afvoerwater via het dak weg laten lopen.

 

Airco op schuin dak geïnstalleerd.

Op een schuin dak

In sommige situaties kan het niet anders dan dat de buitenunit op een schuin dak moet worden geïnstalleerd. Dit zien we maar heel weinig en veel mensen zijn er geen fan van. Het grootste nadeel is dat de unit daarmee erg zichtbaar is.
Ook wanneer er onderhoud gepleegd moet worden is een schuin dak vaak lastig omdat dit met een ladder moeilijk te bereiken is.

Airco aan gevel geïnstalleerd.

Aan de gevel

Bij rijtjeshuizen of een hoekhuis zien we vaak dat een buitenunit aan de gevel wordt geïnstalleerd. Dit is vaak de kortste weg naar buiten vanuit de kamer die gekoeld moet worden. Ook is een extra voordeel dat er binnen dan bijna geen zichtbare leidingen zijn. Bij een buitenunit aan de gevel worden sterke beugels gebruikt waar de unit op staat. Deze zullen de hardste storm doorstaan als ze goed bevestigd zijn.

 

Airco op de grond geïnstalleerd.

Op de grond

Op de grond in de tuin is ook een goede locatie voor de buitenunit. Hierbij is het belangrijk dat hij stevig staat en op hoge voeten wordt gezet. Zo heb je minder kans dat er viezigheid van de grond in de airco komt. Ook raden we aan om op te letten dat er niet gemakkelijk troep in kan waaien van bijvoorbeeld het gras maaien. Bij een buitenunit op de grond adviseren we om hem regelmatig schoon te laten maken. 

Welk vermogen heb je nodig?

De afmetingen van een ruimte bepalen het vermogen dat je nodig hebt.

Het vermogen van een airco wordt uitgedrukt in kW(kiloWatt). Met dit vermogen moet de ruimte in huis gekoeld worden. Daarom wordt door veel fabrikanten de kW omgerekend naar m3. Dit is geen harde formule omdat je met minder vermogen een iets grotere ruimte ook wel gekoeld krijgt. Alleen verbruik je hierbij dan weer iets meer stroom dan de fabrikant vermeldt.

2,0kW ruimte tot 60m3
Dit is voldoende voor de meeste gewone slaapkamers van ongeveer 24m2.

2,5kW ruimte tot 75m3
Dit is voldoende voor de grotere slaapkamers of kleine woonkamers van ongeveer 30m2.

3,5kW ruimte tot 110m3
Dit is voor de grotere woonkamers of als je ook nog een open keuken hebt. Het totale oppervlakte bij een standaard plafond is 44m2.

Mitsubishi airco in de woonkamer boven de bank.

Welke merken zijn er?

Er zijn 3 grote fabrikanten van split unit airconditioning die je veel tegen zult komen.

De markt voor split unit airco’s kent een paar grote fabrikanten. Dit zijn de merken die je meestal ziet op de offerte van een installateur.

Mitsubishi Heavy Industries
Volgens vele is Mitsubishi Heavy industries de nummer 1 in de markt. De reden hiervoor is dat ze erg betrouwbaar zijn. De units hebben een hoge kwaliteit en gaan erg lang mee.

Daikin
Daikin kan gezien worden als de grote uitdager in de markt. De units zijn kwalitatief hoogstaand en betrouwbaar. Daikin kenmerkt zich vooral doordat ze veel lijnen hebben om uit te kiezen en ook verschillende kleuren. Hierdoor wordt je airco steeds meer een onderdeel van je interieur.

Mitsubishi Electric
Niet te verwarren met Mitshubishi Heavy industries is Mitsubishi Electric een goed alternatief. Dit zijn 2 compleet gescheiden bedrijven die wel onder de paraplu van Mitsubishi werken maar verder geen relatie hebben met elkaar. De units van Mitsubishi Electric zijn over het algemeen iets goedkoper maar nog steeds een hele goede kwaliteit.

Wat kost een airco in huis?

De totale kosten worden bepaald door de aanschaf van de unit, extra materiaal en installatiekosten.

De totale kosten voor een airco in huis bestaat uit de aanschafkosten van de unit, materiaalkosten, installatiekosten en onderhoud.

We hebben een overzicht gemaakt van de gemiddelde kosten per onderdeel. In de onderliggende artikelen kun je uitgebreid lezen waar deze kosten uit zijn opgebouwd. Zo geldt voor materiaal een aanvullende prijs per meter voor leidingen en afwerking. Ook geven we adviezen en tips waar je op moet letten bij je offerte van een installateur. Zo weet je precies wat je moet vragen zodat je krijgt wat je wilt en kun je goed vergelijken.

Op deze manier kun je voor je eigen situatie berekenen welke kosten je ongeveer kunt verwachten. Ook weet je waar je op moet letten bij het maken van je keuze voor welk type airco en welke installateur.

Aanschafprijs

De prijs start bij ongeveer €600,-.

P

Extra materiaalkosten

Bij een vaste unit komst nog ongeveer €125,-  materiaal.

Installatiekosten

De installatiekosten van een split unit is gemiddeld €600,-.

Onderhoudskosten

Onderhoudskosten zijn ongeveer €150,- per keer.

Hoeveel geluid maakt een airco in huis?

Het geluid is een belangrijke factor om te vergelijken.

Airco in slaapkamer aan muur

Het geluid van een airco wordt uitgedrukt in dB. Bij het vergelijken van het geluid is het goed om niet alleen naar het geluid van de binnenunit in huis te kijken. Het geluid van de  buitenunit bij een split unit airco in huis is vaak net zo belangrijk. De buitenunit was in het verleden een bron van ergernis tussen buren. Inmiddels zijn de units een stuk stiller, maar het is altijd goed om te kijken waar de buitenunit komt en of dit overlast kan geven.

Geluid van de buitenunit
De standaard regel is dat hoe meer vermogen, hoe meer geluid hij maakt. Gemiddeld ligt het geluidsniveau rond de 50dB. Dat is vergelijkbaar met het geluid van een koelkast.

Geluid van de binnenunit
Bij de binnenunit wordt vaak het geluidsniveau gemeld van de laagste stand. Het is logisch dat hoe harder je airco blaast hoe meer geluid hij maakt. De meeste binnenunits hebben een fluisterstand van rond de 20dB.

Bij een Mobiele airco is er geen buitenunit dus de onderdelen die lawaai maken staan ook binnen in de de ruimte in huis die je probeert te koelen.

Welke functies zijn belangrijk?

Er zijn een paar functies die het verschil maken.

De moderne airco’s hebben heel veel functies. De benaming en uitleg verschilt per merk waardoor vergelijken lastig wordt. Toch zien we dat 80% tot 90% van deze functies vergelijkbaar zijn.

Er zijn een paar functies die voor jou misschien wel het verschil maken. Het is daarom verstandig om goed te bedenken welke functies jij wilt. Dit helpt je in je zoektocht naar de beste airco voor in jouw huis.

Wifi

Wifi is handig zodat je hem overal vandaan kunt bedienen met je telefoon.

}

Weektimer

Met de weektimer kun je zelf vooraf een schema installen voor je airco.

G

Led dimmer

Hiermee kun je het licht van de unit dimmen zodat het donkerder is in de slaapkamer.

Slaaptimer

Hiermee kun je instellen wanneer je airco is slaapmodus gaat.

f

Nachtstand

De nachtstand is een functie waarbij je airco stiller is en soms minder licht geeft.

+

Bewegingssensor

Dit is een functie waarbij je airco minder koelt als er niemand in de ruimte is.

Huis verwarmen met airco

Huis verwarmen met airco scheelt je tot 50% op je energiekosten.

Airco verwarming is zuiniger
Een airco is een stuk energiezuiniger dan een HR CV-ketel. Het rendement van een airco is ongeveer 400%. Dit betekent dat een airco 1kWu aan stroom gebruikt om 4kWu aan warmte op te wekken. Het rendement van een HR CV-ketel is 100%. Een CV-ketel verbruikt 1m3 gas om 10kWu aan warmte op te wekken.

Het daadwerkelijke verschil in kosten tussen het verwarmen met een HR-CV ketel en airco verwarming is te berekenen. De daadwerkelijke kosten voor jouw situatie kun je berekenen door alle gegevens op te zoeken over het rendement van je ketel, airco en je tarieven bij je energieleverancier.

Een uitgebreide uitleg over deze berekening vind je in dit artikel Verwarmen met airco kosten.

In welke situatie is airco verwarming ideaal?
Wanneer je 1 of 2 kamers wilt verwarmen dan is dit vaak een stuk goedkoper met een airco. Een HR CV-ketel moet namelijk het hele systeem verwarmen, met alle buizen. Als dat voor 1 of 2 kamers is dan is dit erg duur.

Vloerverwarming
Bij vloerverwarming heb je vaak het nadeel dat het beneden warm is en boven in de slaapkamers koud. Dit komt omdat er maar 1 thermostaat is die de warmte regelt. Deze hangt vaak beneden waar de vloerverwarming is. In dit geval is airco verwarming in de slaapkamer ideaal.

Werkkamer
Wanneer je vanuit huis werkt dan zit je vaak de hele dag maar in 1 ruimte. In dit geval is het vaak zuiniger om deze met een airco te verwarmen. Daarnaast kun je natuurlijk in de warme zomermaanden je werkkamer ook meteen koelen.

Je winkelwagen is leeg